7 причин їсти цибулю: яка користь цибулі для здоров’я?
Одна середня цибулина забезпечує 20% щоденної потреби у вітаміні С, крім того, вона містить вітамін В6, фолієву кислоту, калій та марганець.
Цибуля просто наповнена антиоксидантами – десятками різних типів, включаючи кверцетин, потужну протизапальну речовину. Найбільший вміст антиоксидантів у зовнішніх шарах цибулини.
Медики вважають цибулю відмінним прикладом того, що простий і доступний овоч може поліпшити здоров’я.
- Бореться з гіпертонією. Цибуля є відмінним натуральним засобом профілактики гіпертонічної хвороби та інсультів, стверджують аргентинські дослідники. Та й у цілому споживання цибулі знижує ризик серцево-судинних захворювань.
- Запобігає розвитку атеросклерозу. Цибуля, особливо червона, ефективно допомагає знизити рівень «поганого» холестерину за рахунок збільшення концентрації «хорошого». Регулярне вживання половини сирої цибулини підвищує рівень «хорошого» холестерину на 30 %. Зелена цибуля, часник і цибуля-шалот також ефективні.
- Нормалізує рівень цукру у крові. У ході досліджень було виявлено, що одне із з’єднань сірки у цибулі і присутній у ньому кверцетин позитивно впливають на рівень цукру у крові. Крім того, глікемічний контроль в організмі покращує інші речовини цибулі – поліфеноли.
- Нормалізує травлення. Цибуля – багате джерело інуліну, який є бажаною їжею для корисних бактерій у кишківнику. Також у цибулі містяться розчинні волокна (олігофруктоза), корисні як для профілактики, так і для лікування діареї. Крім них у цибулі є пребіотики і пробіотики, що роблять цей продукт «ліками» від закрепів.
- Бореться з утворенням тромбів. Цибуля містить з’єднання рутин. Рутин відомий своєю властивістю запобігати згортання крові, під його дією блокується фермент, що утворюється при формуванні згустків крові.
- Протистоїть раку. Дослідження канадських учених із Гуелфського університету показало, що червона цибуля допомагає у боротьбі з розвитком раку молочної залози і раку товстої кишки. Цей ефект пов’язаний з умістом у цибулі таких з’єднань, як кверцетин і антоцианін, які роблять середовище навколо ракових клітин несприятливим для їхнього росту.
- Покращує сон. Забезпечуючи організм пробіотиками та пребіотиками, цибуля сприяє розмноженню корисних бактерій, що поліпшують здоров’я кишківника. Цей процес сприятливо позначається на стані центральної нервової системи, у тому числі, і на якості сну.
«Погляд часу» №45-2019
Сповіщення: Червона цибуля знизить холестерин | Газета "Уют"