7 причин їсти цибулю: яка користь цибулі для здоров’я?

Цибуля

Одна середня цибулина забезпечує 20% щоденної потреби у вітаміні С, крім того, вона містить вітамін В6, фолієву кислоту, калій та марганець.

Цибуля просто наповнена антиоксидантами – десятками різних типів, включаючи кверцетин, потужну протизапальну речовину. Найбільший вміст антиоксидантів у зовнішніх шарах цибулини.

Медики вважають цибулю відмінним прикладом того, що простий і доступний овоч може поліпшити здоров’я.

  1. Бореться з гіпертонією. Цибуля є відмінним натуральним засобом профілактики гіпертонічної хвороби та інсультів, стверджують аргентинські дослідники. Та й у цілому споживання цибулі знижує ризик серцево-судинних захворювань.
  2. Запобігає розвитку атеросклерозу. Цибуля, особливо червона, ефективно допомагає знизити рівень «поганого» холестерину за рахунок збільшення концентрації «хорошого». Регулярне вживання половини сирої цибулини підвищує рівень «хорошого» холестерину на 30 %. Зелена цибуля, часник і цибуля-шалот також ефективні.
  3. Нормалізує рівень цукру у крові. У ході досліджень було виявлено, що одне із з’єднань сірки у цибулі і присутній у ньому кверцетин позитивно впливають на рівень цукру у крові. Крім того, глікемічний контроль в організмі покращує інші речовини цибулі – поліфеноли.
  4. Нормалізує травлення. Цибуля – багате джерело інуліну, який є бажаною їжею для корисних бактерій у кишківнику. Також у цибулі містяться розчинні волокна (олігофруктоза), корисні як для профілактики, так і для лікування діареї. Крім них у цибулі є пребіотики і пробіотики, що роблять цей продукт «ліками» від закрепів.
  5. Бореться з утворенням тромбів. Цибуля містить з’єднання рутин. Рутин відомий своєю властивістю запобігати згортання крові, під його дією блокується фермент, що утворюється при формуванні згустків крові.
  6. Протистоїть раку. Дослідження канадських учених із Гуелфського університету показало, що червона цибуля допомагає у боротьбі з розвитком раку молочної залози і раку товстої кишки. Цей ефект пов’язаний з умістом у цибулі таких з’єднань, як кверцетин і антоцианін, які роблять середовище навколо ракових клітин несприятливим для їхнього росту.
  7. Покращує сон. Забезпечуючи організм пробіотиками та пребіотиками, цибуля сприяє розмноженню корисних бактерій, що поліпшують здоров’я кишківника. Цей процес сприятливо позначається на стані центральної нервової системи, у тому числі, і на якості сну.

«Погляд часу» №45-2019

FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *