А на обід голубці

Капусту для голубців найкраще вибирати щільну, рівну середнього розміру, трішки сплюснуту. Саме у таких качанів листки тонкі та оптимального розміру.
Із гречкою у грибному соусі
- 1 капустина,
- 150 г гречаної крупи,
- 25 г сушених грибів,
- 2 цибулини,
- 1 ст. л. борошна,
- панірувальні сухарі,
- олія,
- сіль,
- перець.

Качан капусти відварити у підсоленій воді, розібрати на листки. Зварити гречку, додавши 2 ст. л. олії та сіль за смаком. У капустяні листки класти по 2-3 ст. л. гречаної каші, загорнути.
Голубці обваляти у панірувальних сухарях і обсмажити на олії.
Для приготування соусу сушені гриби замочити на 3-4 год., відварити. Дрібно нарізану цибулю підсмажити разом із пшеничним борошном, додати грибний бульйон, дрібно посічені гриби, сіль, чорний перець, закип’ятити і зняти з вогню.
Із сосисками
- 1 головка молодої капусти,
- 1 кг картоплі,
- 1 цибулина,
- 2 упаковки сосисок,
- 2 упаковки твердого сиру у скибочках (сир вибирайте на свій смак),
- 1 морквина,
- 1 яйце,
- 200 мл сметани,
- 2 ст. л. борошна,
- 2 ст. л. вершкового масла,
- сіль,
- перець,
- зелень.

Капусту розпарити і розібрати на листки. Картоплю натерти на дрібній тертці, викласти у друшляк, щоб стекла зайва рідина, посолити і поперчити, додати 1 яйце.
Кожну сосиску загорнути у шматочок сиру. На капустяний лист викладати 2 ст. л. картопляної маси, зверху класти сосиску в сирі і загорнути, як голубець. Обсмажити з усіх боків на сильному вогні на маслі і скласти у деко з високими бортиками.
Приготувати соус. Підсмажити на жирі, що залишився, подрібнені цибулю і моркву, додати борошно, сметану. Якщо виходить надто густо, трішки розвести водою.
Додати сіль, спеції. Залити соусом голубці, накрити деко фольгою і поставити у розігріту до 180 °С духовку на 30-40 хв. Дістати голубці, посипати свіжою зеленню.