А спечімо… бублики!
Є різні способи приготування бубликів. Для одних тісто потрібно варити в молоці, інші просто смажаться на сковорідці на олії – швидко і смачно. Сподіваємося, що якийсь із рецептів бубликів (а може, й усі) вам таки припаде до душі і ця смакота з’явиться на вашому столі.

Звичайні
Склад:
- 200 г борошна,
- 1 скл. молока,
- 50 г вершкового масла,
- 3 яйця,
- сіль – на кінчику ножа.
Приготування
Зварити молоко з маслом і запарити ним борошно, помішуючи, щоб утворилася однорідна маса. Додати яйця, сіль і замісити тісто, поставити його на 2 год. у холодне місце.
Після цього викласти на посипану борошном дошку, зробити валик завтовшки пів пальця і з нього – бублики. Змастити їх яйцем, викласти на змащене жиром деко, посипати маком і випікати в гарячій духовці при температурі 210-220 °С 20 хв.
Ці ж бублики можна смажити на олії, але тоді їх не потрібно змащувати яйцем і посипати маком.
Із тертого сиру
Склад:
- 300 г борошна,
- 50 г вершкового масла,
- 100 г сиру,
- яйце,
- 3 жовтки,
- 20 г дріжджів,
- 0,5 скл. молока,
- 3 ст. л. цукру,
- на кінчику ножа сіль,
- ванілін.
Приготування
Розтерти масло з цукром, поступово додаючи тертий сир, яйце й жовтки, розведені в молоці дріжджі, сіль і під кінець – борошно. Тісто добре вимісити, поставити в тепле місце, щоб підійшло.
Після цього розкачати валик і зробити бублики. Знову поставити, щоб тісто підійшло, потім змастити яйцем, викласти на змащене жиром деко й випікати в гарячій духовці при температурі 220-240 °С 20 хв.
Гарячі бублики посипати цукровою пудрою з ваніліном.
Смажені
Склад:
- 250 г борошна,
- 50 г вершкового масла,
- 20 г дріжджів,
- 1 жовток,
- 0,5 скл. сметани або кефіру,
- 0,5 ч. л. солі.
Приготування
Усі продукти викласти в посудину для тіста, додати розведені дріжджі і замісити некруте тісто. Поставити в тепле місце, щоб підійшло.
Потім викласти на посипану борошном дошку, викачати валик і зробити бублики. Поставити, щоб підійшли, і смажити на олії.
Гарячі бублики посипати цукровою пудрою.
Солодкі
Склад:
- 200 г вершкового масла,
- 100 г цукру,
- 2 варених яєчних жовтки,
- протертих через сито,
- 200 г борошна.
Приготування
Замісити тісто (за бажання можна додати лимонну цедру і ванілін). Готове тісто покласти у холодильник. Після того, як затвердне, розкачати з нього валики і зробити бублики.
Змастити збитим білком, посипати цукром, викласти на змащене жиром деко й випікати в добре розігрітій духовці на середньому вогні, поки вони не зарум’яняться.
На сметані
Склад:
- 500 г борошна,
- 4 яйця,
- 100 г вершкового масла чи маргарину,
- 1 ст. л. цукру,
- 1 ст. л. сметани,
- 0,5 ч. л. солі,
- мак.
Приготування
Жир перетерти з борошном, додати розтерті з цукром жовтки, сметану, посолити й замісити тісто. Зробити бублики і вкинути їх у підсолений окріп. Коли спливуть, витягнути друшляком, дати стекти воді, змастити білком, посипати маком, викласти на змащене жиром деко й відразу ж поставити в гарячу духовку.
Випікати при температурі 210-220 °С 20 хв.
Солоні
Склад:
- 2 скл. борошна,
- 200 г маргарину,
- 3 яйця,
- 1 ч. л. сухих дріжджів,
- 2 ст. л. води (щоб розвести дріжджі),
- 1/4 ч. л. солі.
Приготування
Маргарин перетерти з борошном. Додати розведені дріжджі, яєчні жовтки й замісити тісто. Його поставити на 2-3 год. у холодильник.
Зробити бублики. Викласти їх на деко, змочене водою, змастити білком і зверху посипати сіллю за смаком. Випікати в духовці при середній температурі до золотистого кольору.
«Погляд часу» №43-21.10.2021