Аби швидше проросло

Аби швидше проросло
Аби швидше проросло

«Погляд часу» №13-2019

Щоб скоріше одержати сходи, городники вдаються до різних агроприйомів. Найчастіше посівний матеріал замочують до повного набубнявіння.

Тривалість замочування різна. Насіння огірків, кабачків, гарбузів, капусти, редиски, редьки замочують у воді приблизно на 12 годин; помідорів, салату і буряків – від 24 до 36 годин; моркви, петрушки, цибулі-чорнушки, селери, пастернаку, спаржі, щавлю – близько 2 діб; гороху і квасолі – не більше 4-5 годин.

Воду треба міняти кожні 4 год., при цьому акуратно перемішуючи насінини. Можна їх не розкладати на тарілочці, а покласти у марлевий мішечок і опустити у воду. Останньої повинно бути стільки, аби лише покривала насіння. У результаті воно має тільки набубнявіти. Припиняють замочування, коли 1-1,5 % насіння наклюнеться. Надалі його висівають у помірно зволожений ґрунт. У сухому паростки можуть засохнути, а в сильно зволоженому – загинути від браку кисню.

Інший варіант – подальше пророщування замоченого насіння, що дає змогу пришвидшити появу сходів на 5-7 днів.

Для пророщування насіння розкладають тонким шаром на змоченій тканині у теплому приміщенні з температурою близько 25 °С і зверху накривають вологою тканиною. Насіння огірків і капусти пророщують один-три дні, помідорів – три-чотири. Щоб вода не випарувалась і постійно підтримувалась оптимальна вологість, блюдечко накривають склом або поміщують у поліетиленовий пакет.

Насіння потрібно регулярно обережно перевертати для забезпечення доступу повітря. Пророщування завершують тоді, коли у більшості насінин наклюнуться білі паростки.

Проростання насіння цибулі-чорнушки можна прискорити, якщо його витримати упродовж 8 годин у воді, нагрітій до 40 °С. Щоб вона не охолоджувалася, періодично доливають гарячу воду.

При пророщуванні насіння важливо не прогавити момент прокльовування, оскільки одночасно з ним відбувається швидкий розвиток корінця. Останній дуже крихкий, ніжний і тому легко пошкоджується. Таке насіння висівати дуже важко.

Після появи паростків насіння висаджують у вологий, добре спушений і досить теплий ґрунт. Якщо посів затримується, наклюнуте насіння треба тримати у нижній частині холодильника при температурі 3-4 °С.

FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *