Алкоголь і свято
Алкоголь і свято – як не зіпсувати Новорічні свята. Помірність – головний принцип вживання алкогольних напоїв під час «тривалого новорічного столу».

Звісно, не випити «за свято» у ніч на перше січня – якось несерйозно. Але і тут лікарі застерігають від надміру «звеселяючих» напоїв. Лікар-нарколог Олег Шульц нагадує: етиловий алкоголь (або етанол) є отрутою для всіх органів і систем організму людини, насамперед – для головного мозку і печінки. Тому розраховувати, що випите не позначиться на здоров’ї, наївно. Однак уявити свято без келиха улюбленого шампанського, вина чи вермуту – важко.
«Важливо поставити собі психологічний бар’єр: більше допустимих доз за ніч не вживати, – радить Олег Євгенович. – Умовно безпечними лікарі вважають 150 г вина, 45 г коньяку чи горілки або 300 г пива. Більше 5 доз алкоголю за святковим столом краще не допускати. Пийте нечасто: найкращий алгоритм – одна доза на годину. Важливо заїдати алкоголь достатньою кількістю їжі».
Лікар нагадує, що сп’яніння настає швидше при вживанні низькоградусних та газованих алкогольних напоїв, наприклад шампанського.
Поширену рекомендацію з’їсти перед застіллям ложку масла чи будь-якої жирної страви, аби не п’яніти, Олег Шульц називає міфом.
«Наявність у шлунку жирної їжі не є перепоною для сп’яніння, тільки дещо сповільнює його, – пояснює лікар. – Якщо алкоголь потрапив у ваш організм, від сп’яніння нікуди не дітися».
Вибирайте собі той напій, який ви добре переносите. Експерименти тут недоцільні.
«Алкогольні напої краще не змішувати. Принаймні не «понижувати» градус – не змішувати горілку з вином чи пивом», – застерігає фахівець.
«Уют» №52-23.12.2021