Анемія: як підвищити гемоглобін

Анемія вважається не самостійним захворюванням, а синдромом, що виникає на фоні розвитку інших хвороб. Тому дуже важливо не тільки заповнити кількість гемоглобіну, а й з’ясувати причину його дефіциту.

Продукти, що підвищують гемоглобін

Симптоми анемії неспецифічні і за легкого ступеня маловиражені, тому її часто не помічають і діагностують випадково при проведенні аналізів крові.

Симптомами залізодефіцитної анемії можуть бути:

  • м’язова слабкість та відчуття втоми після невеликої фізичної роботи;
  • зниження працездатності, постійна втома, сонливість;
  • прискорення серцебиття, задишка під час відпочинку чи легкого навантаження;
  • запаморочення, поява «мушок» перед очима;
  • часті головні болі;
  • напади втрати свідомості, шум у вухах;
  • погіршення пам’яті;
  • блідість, легка жовтизна шкіри;
  • відчуття сухості у роті, печіння язика;
  • втрата волосся, ламкість нігтів;
  • тріщини у куточках губ.
Як підвищити гемоглобін

Для відновлення рівня гемоглобіну призначають препарати заліза та рекомендують змінити раціон харчування. При анемії легко може вистачити однієї дієти. Але в будь-якому випадку потрібно звернутися до лікаря, з’ясувати причину недокрів’я та підібрати спосіб корекції рівня гемоглобіну.

При використанні дієти підвищення гемоглобіну потрібно враховувати кілька чинників.

По-перше, це тривалий процес і коли підняти показники потрібно швидко, він не підходить.

По-друге, треба враховувати ступінь засвоєння заліза, що у різних продуктах. Якщо анемія пов’язана з порушенням всмоктування заліза через захворювання органів ШКТ, цей спосіб також виявиться неефективним.

По-третє, для гемоглобіну організму потрібно як залізо, так й амінокислоти.

Продукти, що підвищують гемоглобін: м’ясо (яловичина, курятина, індичка); печінка (куряча, яловича, свиняча); риба; яєчні жовтки; гречка; вівсяна каша; квасоля, горох, сочевиця; морква, помідори, кукурудза; зелень та овочі зеленого кольору; чорнослив; чорна смородина; шипшина; гранат та гранатовий сік; сливовий сік; яблука, калина, суниця; мигдаль.

Кількість заліза у цих продуктах відрізняється, як і ступінь його засвоєння організмом. Залізо з продуктів м’ясного походження засвоюється краще, ніж із овочів та фруктів.

Кращому засвоєнню заліза сприяє аскорбінова, фолієва, яблучна та лимонна кислоти, а також амінокислоти (міститься у м’ясі, рибі та морепродуктах). Знижують біодоступність заліза кальцій (молоко, сир), фітати (хлібобулочні вироби, боби), танін (чай, кава, хурма) та фосфати (консерви, газовані напої). Ці продукти бажано вживати окремо від насичених залізом.

«Погляд часу» №9-3.03.2023

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *