Березовий сік: як зібрати і вживати?

«Погляд часу» №13-2019
З настанням весни природа прокидається, і у стовбурах беріз починається активний рух соку. У народі про цей період говорять, що берези починають плакати. У цей час і можна починати збір березового соку. Дуже важливо пам’ятати, що, приступаючи до роботи, діяти треба акуратно й за певними правилами, щоб не зашкодити дереву.
Втручання у стовбур має бути неглибоке, вистачає кількох сантиметрів. У проріз вставляють алюмінієвий чи пластмасовий жолоб та підвішують ємність для соку. Можна робити і так: невеликі гілки обрізати та прив’язати на місці зрізу поліетиленовий пакет. Після того, як зберете сік, розріз замастіть воском чи закладіть мохом, щоб у «відкриті рани» не потрапили грибки чи бактерії, інакше дерево може всохнути.
Не збирайте сік із молодих дерев. Їхній сік буде не достатньо смачним, до того ж молоде дерево може погано перенести подібну процедуру. Найсмачніший сік дасть дерево з товщиною стовбура більше 20 см.
Чим корисний?
Хоч смак соку берези доволі прісний, він містить безліч корисних речовин. Зокрема, фруктозу, вітаміни, калій, солі кальцію, магнію, заліза, фітонциди, рослинні гормони, ферменти. Сік берези має протипухлинні, сечогінні, тонізуючі, глистогінні властивості. Завдяки цукрам березовий сік сприяє виведенню з організму щавлевої кислоти.
І сік, і квас стимулюють процес обміну речовин, зміцнюють імунітет, сприяють виведенню шлаків з організму, добре промивають нирки від піску, наводять лад у сечостатевій системі. А ще вживання березового соку зменшує запальні процеси при артритові, подагрі, ревматизму. Корисний він і при хворобах травного тракту та печінки. Споконвіку березовим соком лікували туберкульоз та запалення легенів.
Не переборщіть
Попри користь соку, з ним слід бути обережним, адже ця рідина – потужний біостимулятор. Протягом доби можна випити три склянки соку, причому за один раз – не більше як склянку. Інакше, замість здоров’я, можете «допитися» до загострення хвороб, зрушення великих каменів у нирках, подразнення травного тракту тощо.
Консервації робити не варто
Найправильніший спосіб вживання березового соку – у свіжому вигляді, тільки що отриманому з-під берези. У холодильнику він може постояти всього кілька днів, тому, краще багато не набирати. Якщо є бажання зберегти його на осінь-зиму, можна зайнятися консервацією. Тільки при цьому способу зберігання сік втратить майже всі корисні речовини, та і смак трохи зіпсується.
Якщо є можливість, березовий сік можна заморозити. При такому способу зберігання він не втратить корисних властивостей і зможе зберігатися близько року.
Окрім того, здавна із соку берези роблять квас. Потрібно на 10 л соку додати 1скл. ячменю, який попередньо слід перепалити на сковорідці дотемна і, додавши пригорщу сухих яблук, груш та шипшини, покласти у марлеву торбинку. Опустити у сік і залишити на тиждень. Такий напій не лише смачний, а й корисний.
При хворобах нирок, для зміцнення імунітету
Сік потрібно пити по 0,5 скл. за 30 хв. до їди тричі на день. Завдяки цьому зміцнюється імунна система, покращується травлення, виводяться із сечового міхура камінці.
При депресивних станах та постійній утомі дозу потрібно збільшити до 1 скл. соку тричі на день. При регулярному вживанні покращиться настрій, з’явиться бадьорість та енергія.
Тим, у кого проблеми з нирками, варто вживати сік по 1/4 скл. кожні 2 години. І якщо пити його протягом всього сезону, то можна суттєво оздоровити нирки. Крім цього, березовий сік добре заживлює виразки в органах травлення.