Борщова заправка

- 3 кг буряків,
- 1 кг болгарського перцю,
- 1 кг моркви,
- 1 кг цибулі ріпчастої,
- 1 скл. цукру,
- 1 кг свіжих томатів,
- 3 ст. л. солі,
- 125 мл столового оцту,
- 1 скл. олії.
Усі овочі ретельно очищаємо, промиваємо. З перцю видаляємо плодоніжки й насіння.
Цибулю шаткуємо у формі невеликих кубиків або півкілець.
Буряк натираємо на крупній тертці. Якщо ви любите однорідну масу, подрібніть буряк у блендері або кухонному комбайні.
Моркву також подрібнюємо на тертці.
Солодкий болгарський перець нарізаємо стружкою. Також його можна подрібнити рівномірними кубиками.
Свіжі томати обдаємо окропом і акуратно чистимо шкірку. Подрібнюємо помідори невеликими кубиками або часточками. Викладаємо всі нашатковані овочі в глибоку піалу. Солимо й усе добре перемішуємо. Тепер додаємо цукор і знову все перемішуємо. Уливаємо столовий оцет, бажано з 9 % концентрацією, олію.
Усе ще раз ретельно перемішуємо й викладаємо в жаростійкий посуд. Спочатку на малому вогні тушкуємо все до виділення соку, а потім на великому продовжуємо пасерувати ще протягом 25 хв.
Не будемо втрачати часу даром і підготуємо банки. Стерилізуємо їх і гарненько просушуємо. Гарячу суміш розкладаємо по банках. Закриваємо ємності кришками.