Брюссельську капусту збирають до холодів
Попри безліч переваг капуста брюссельська користується значно меншим попитом, ніж інші її родичі. У цієї капусти досить незвичний вигляд: на високому, до 80 см, стеблі формується 20-30 дрібних головок. Вона містить багато білка, вітамінів та інших корисних елементів. Її використовують у дієтичному харчуванні, консервують і заморожують. Додають брюссельську капусту до супчиків, запікають у духовці «під шубою» з майонезом і твердим сиром. Смакота!

Урожай брюссельської капусти збирають до замерзання ґрунту. Догляд за нею дуже подібний до того, як доглядають капусту білокачанну. Ось тільки підгортати її не треба, навпаки: ця рослина формує найбільші качанчики у пазухах нижнього листя, тому не можна засипати їх ґрунтом.
Дуже важливою є міжрядна обробка, а саме боротьба з бур’янами та розпушування ґрунту. Кірка заважає нормальному повітрообміну та сприяє швидкому випаровуванню вологи. Запобігає утворенню кірки мульчування у міжряддях. А ще у період формування качанчиків непогано підживити посадки комплексними добривами (у 10 л води розбавити по 25 г сірчанокислого калію та суперфосфату, попередньо розчинених у гарячій воді, та 1 ст. л. нітроамофоски).
Вносять по 1,5 л на рослину. Усі підживлення здійснюють по вологому ґрунту, після чого рослини поливають. Ця капуста вологолюбна, але завдяки потужній кореневій системі краще за інші види може обходитися без води.
У період вегетації треба проводити кілька поливів, водночас не перезволожуючи рослини, бо це може спричинити загнивання коренів. Після появи головок треба підливати по 40-45 л води на 1 м².
За 20-30 днів до закінчення вегетації прищипують центральну бруньку рослини (вершину). Це сприяє інтенсивнішому відтоку поживних речовин до головок, завдяки чому збільшується їх маса, пришвидшується отримання урожаю та підвищується товарність.
Шкідники і хвороби у брюссельської такі самі, як і в інших видів капусти. Тому дуже важливо не висаджувати її кілька років поспіль на тому самому місці.
«УЮТ» №36-3.09.2020