Час готувати малину до наступного урожаю

Після закінчення збирання ягід малини звичайного плодоношення (не ремонтантної) бажано відразу починати готувати малину до наступного урожаю.

Час готувати малину до наступного урожаю

Для цього потрібно вирізати пагони, що відплодоносили, оскільки вони вже все одно малині не знадобляться, адже вона плодоносить на дворічних пагонах. Старі пагони треба вирізати якомога нижче до основи так, щоб не залишалося пеньків, які можуть служити притулком для малинної молі і деяких хвороб.

Одночасно слід прорідити ряди, видаляючи всі слабкі, поламані пагони поточного року, які загущують кущ і, звичайно, не дадуть хорошого урожаю в майбутньому році. У кущах залишають не більше 14 пагонів, а при стрічковій культурі – 17-20 на 1 пог. м.

Пагони, що відрізняються активним ростом, бажано прищипнути (видалити 10-15 см верхівки), щоб вони своєчасно визрівали. В окремі роки однорічні пагони звичайної малини утворюють бічні розгалуження з квітконосами. Ці пагони слід видалити, позаяк вони сильно послаблюють річний приріст і зменшують урожай наступного року, при цьому знижується зимостійкість рослин.

На початку вересня для гарного визрівання пагонів корисно вносити попіл із розрахунку 150-300 г/м², загортаючи його граблями.

«Погляд часу» №38-16.09.2021

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *