Час заготовити живці

Час заготовити живці
Час заготовити живці

Поки ще не розпочалися морози, саме час заготовити живці для весняних щеплень. У першу чергу заготовляють живці менш зимостійких кісточкових культур – персика, абрикоса, черешні. Зробити це треба до настання морозів нижче 10-15 °С. Вишня, слива і всі зерняткові (яблуня, груша, айва, горобина) – більш зимостійкі. Але і їхні живці бажано заготовити до настання 20-градусних морозів.

Головне, правильно вибрати «маточне» дерево: здорове, сортове, яке добре плодоносить. Важливо визначитися з віком такої рослини. Існує правило: чим молодша рослина, тим простіше вкорінюються її пагони. Наприклад, живці з три- або чотирирічної яблуні чи груші без проблем дадуть коріння, у той же час стовбур старої, 10-річної яблуні вкорениться з зусиллям, навіть із застосуванням стимуляторів коренеутворення.

Живці завдовжки 30-40 см нарізають добре заточеним секатором з однорічних пагонів із міцних гілок південної чи західної сторони центральної чи верхньої частини крони. Жирові пагони (дзиги), які ростуть вертикально, для живців не годяться. Їхні бруньки мають слабкий розвиток і дуже погано проростають. Визначити жировий пагін на гілці можна по розташуванню бруньок і кольором пагона. Якщо порівнювати з однорічним приростом, то у вовчків довші відстані між бруньками, а кора з зеленуватим відтінком. Не варто також нарізати живці з тонких пагонів із погано розвиненими бруньками, із кривих, пошкоджених гілок. В ідеалі стовбур однорічного приросту повинен бути з яскраво вираженою верхівковою здоровою брунькою плюс ще три-чотири розвинені бруньки.

Оптимальна його товщина – з олівець (близько 7 мм). У центрі зрізу не повинно бути коричневих вкраплень.

Як зберегти живці? Існує кілька способів. Головне, вибрати той, який виявиться більш доступним, з урахуванням необхідних вимог.

Зберігають черешки у домашньому льосі, зрізом вниз у дерев’яному ящику у трохи вологому субстраті: пісок, мох сфагнум або тирса. Пересихання погубить майбутню підщепу, а надлишок вологи спровокує появу цвілі. Температура при цьому повинна бути не нижче нуля і не вище трьох градусів. Якщо живці перемерзнуть, підщепи з них уже не вийде, надмірне тепло може призвести до передчасного проростання.

Ще один із варіантів – зберігання живців у замороженій тирсі. Цей спосіб підійде якраз для зими з морозами і тривалими відлигами. Необхідно вибрати відповідне місце з північного боку дачної ділянки і насипати на землю сантиметрів 30-40 вологої тирси. Укласти на них живці, зверху ще раз присипати шаром вологої тирси. Після укрити її 40-сантиметровим шаром уже сухої тирси. Верхній шар – поліетилен. Тирса відмінно утримає вологу і створить сприятливе для зберігання живців середовище. Щоб на черешки не накинулися гризуни, їх слід обернути звичайними капроновими колготками. А можна змочити тирсу не водою, а розчином карболової кислоти (50 г на 10 л води).

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *