Чим дрібніше, тим смачніше

«Погляд часу» №14-2019
Вінегрет у салатниці можна розміщати різними способами: дно салатниці викласти листками салату, а на них гіркою викласти вінегрет, прикрасити зверху зеленню; на середину блюда висипати гіркою частину перемішаних і заправлених овочів, а навколо них – окремі види заправлених інгредієнтів; покласти перемішані й заправлені овочі, прикрашені зверху.
Продукти для вінегрету потрібно остудити до кімнатної температури. Якщо з’єднати теплі продукти з холодними, салат дуже швидко зіпсується. Помічено також, що вінегрет буде смачніший, якщо дрібніше нарізані овочі.
Хороші господині зазвичай І готують його у великій кількості на весь тиждень.
Вінегрет із маринованими опеньками
Винний або фруктовий оцет – 1 ст. л., рослинна олія – 4 ст. л., 2 середні буряки, відварена картопля, цибуля ріпчаста, 200 г маринованих опеньків, сіль. Картоплю й буряк вимити й відварити до готовності. Дати охолонути, очистити від шкірки й нарізати кубиками. Цибулю подрібнити. Гриби відкинути на друшляк і промити від розсолу. У невеликій мисці змішати рослинну олію з оцтом, посолити, поперчити. Перемішати буряк, картоплю, цибулю і гриби. Заправити соусом. Приємного апетиту!

З оливками
Зелений горошок консервований – 100 г, оливкова олія – 30 г, чорні маслини без кісточок середнього розміру – 10 шт., картопля середнього розміру – 3 шт., солоний огірок середнього розміру – 2 шт., цибуля ріпчаста середнього розміру – 1 шт., буряк середнього розміру – 1 шт., морква середнього розміру – 0,5 шт.

Відварити не очищені буряк, картоплю, моркву. Буряк очистити, порізати кубиками, викласти в каструлю, додати олію. Картоплю очистити, нарізати кубиками. Моркву очистити й порізати з огірком кубиками. Потім оливки нарізати тонкими шматочками. Цибулю дрібно порізати. Додати в каструлю до буряка з олією картоплю, моркву, огірок, оливки, цибулю, зелений горошок (без соку). Уміст каструлі акуратно перемішати й викласти на підготовлене блюдо гіркою. Навколо вінегрету викласти оливки.