Чим годувати кроликів взимку?

Чим годувати кроликів взимку
Чим годувати кроликів взимку?

Зараз роблять заготівлю коренеплодів для годування кролів. Потрібно подбати, щоб вони були у раціоні харчування тварин з початку осені і до наступного літа.

Найпопулярніший коренеплід у вуханів – морква. Для її зберігання треба мати хороший підвал. Кролі з великим задоволенням їдять і свіжу, і квашену, і солену моркву.

Для засолювання коренеплоди ретельно миють, складають у чисті бочки і заливають 4-5 %-м розчином солі. Зверху кладуть кружок без гніту. У такому сольовому розчині морква добре зберігається до червня наступного року. Особливо вона корисна при відгодівлі дорослого молодняку восени і самок із малюками навесні. Давати її слід подрібненою у складі мішанок. Можна приготувати комбінований силос, де морква ще краще зберігає свої кормові якості. Цілі коренеплоди перекладають між шарами січеної посоленої капусти і заквашують.

Дуже люблять кролі капусту. Добре підходить для заготівлі кольрабі. Вона високоврожайна, соковита (одна з найсоковитіших кормових культур), добре перетравлюється тваринами. У ній багато усіляких вітамінів та мікроелементів. Вухани найбільше полюбляють її свіжою. Цю капусту можна довго зберігати у підвалі чи приготувати з неї хороший силос.

Можна заготовляти брукву і турнепс. Кролі охоче їдять і листя, і коренеплоди. За поживністю і кормовими якостями вони дуже близькі до буряка. Із цих овочів виходить теж чудовий комбінований силос.

Популярним у кролівників коренеплодом є також кормові буряки. Можна використовувати для годування тварин і цукровий буряк, але його бажано змішувати з іншими коренеплодами чи овочами, щоб знизити великий уміст цукрів.

Крім коренеплодів, заготовляють гарбузи, кабачки і кормові кавуни. Це корисні соковиті корми, багаті на вітаміни, вони вирізняються поживністю, легко перетравлюються. Дають їх як свіжими (кабачки краще недозрілими), так і в складі силосу із кукурудзи. Цінність гарбузів і кавунів у тому, що вони довго зберігаються свіжими.

А. Савчук

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *