Чим корисний калиновий сік

Чим корисний калиновий сік
Чим корисний калиновий сік

Соком свіжих ягід калини здавна виводять прищі та вугрі на обличчі, веснянки, відбілюють шкіру за сильної засмаги.

Для цього брали порівну свіжого соку та сметани, розмішували й накладали маску на чисте обличчя. Потім змивали водою та змащували кремом. Це полівітамінний засіб, що лікує внутрішні органи, шкіру, зокрема діатез.

Вживання соку поліпшує стан волосся та шкіри. Чистий сік калини використовують для підвищення апетиту, нормалізації роботи шлунково-кишкового тракту, відновлення нормального обміну речовин. Він заспокоює нервову систему. Сік у народній медицині рекомендують як протикашльовий та в’яжучий засіб, при виразковій хворобі шлунка та 12-палої кишки, колітах, геморої, внутрішніх та носових кровотечах, бронхіальній астмі та гіпертонічній хворобі. Він знижує температуру за лихоманки, діє як потогінний, дезінфікуючий та спазмолітичний засіб. Завдяки високому умісту вітаміну С підвищує імунітет, поліпшує роботу серця, знімає спазми судин. Ним також підфарбовують харчові продукти.

Для тривалого зберігання сік засипають цукром (1 : 2) і ставлять на невеликий вогонь, щоб цукор розчинився, але не кип’ятять. Потім заливають у банки та щільно закривають. Тримають у холодному місці. Приймають по 2-3 ст. л. 3-4 рази на день. Сік дуже концентрований, тому перед вживанням його бажано розбавляти водою. Замість цукру можна використовувати мед.

Протипоказання: гіпотонія, вагітність, підвищене зсідання крові, висока кислотність шлунка, тромбофлебіт, подагра, хвороби нирок.

Для приготування соку ягоди розминають і віджимають через марлю. Можна також протерти їх крізь металеве сито (буде сік із м’якоттю) чи приготувати сік у соковарці.

 

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *