Чим корисний топінамбур?

Чим корисний топінамбур
Чим корисний топінамбур?

Одним із найважливіших достоїнств топінамбура є його дієтичні властивості. Багатий на рослинний білок, вуглеводи і вітаміни, цей коренеплід може стати гідним пунктом вашого щоденного раціону здорового харчування.
Крім того, варто знати, що топінамбур при цукровому діабету – це ще і хороші ліки, адже у ньому міститься велика кількість інуліну, одного з найбільш корисних органічних речовин, який застосовується як замінник цукру для діабетиків.

В їжу і в лікувальних цілях вживають корінь топінамбура, який зовні схожий на корінь імбиру. Знайти його можна у продажу в магазинах. Якщо ж у вашому розпорядженні власна присадибна ділянка, то при цукровому діабетові має сенс постійно вирощувати топінамбур, тим більше, що він майже не вимагає догляду.

Коренеплоди чи «земляні груші» цієї рослини можна їсти просто у свіжому вигляді, очистивши від зовнішньої шкірки. Якщо ж приготувати з них сік, а щойно зібраний топінамбур дуже соковитий, його можна застосовувати, як дуже ефективний засіб для зниження рівня цукру у крові.

Рецепти приготування лікарських засобів

Сік. Свіжі бульби промийте від землі і пилу, а потім очистіть від шкірки. Наріжте топінамбур шматочками і подрібніть у соковижималці. Якщо останньої немає, можна натерти на тертці. Отриману м’якоть покладіть у чисту марлю і гарненько вичавіть для отримання соку. Приймають сік по 0,5 скл. перед їдою. Курс лікування – два тижні.

Настій. Отриману аналогічно попередньому рецепту м’якоть заливають окропом у пропорції 4 ст. л. на один літр води. Потім суміш настоюють під кришкою (краще у герметичному термосі) протягом трьох годин.

Відвар. Чотири середніх бульби промийте й очистіть від шкірки. Залийте холодною водою об’ємом 0,5 л і проваріть протягом 20 хв. Далі відвар охолоджують при кімнатній температурі.

Важливо! Готувати топінамбур в алюмінієвому або металевому посуді (за винятком емальованого) не можна, оскільки це викличе окислення кореневих бульб і знизить їхні корисні властивості.

Якщо у вас немає бажання регулярно готувати відвари, для стабілізації рівня цукру при діабетові можна просто з’їдати протягом дня три середніх коренеплоди.

До слова, завдяки їхній соковитості, вам буде менше хотітися пити, і таким чином мине проблема набряків. У свою чергу, завдяки дієтичним властивостям, топінамбур дозволить нормалізувати вагу тіла, що безсумнівно поліпшить стан діабетика у кращу сторону.

FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *