Чому не росте петрушка
Напевно, мене засміють досвідчені городники, але я вже другий сезон поспіль не можу виростити петрушку. Чекаю сходів, а вони не з’являються або ж проростають поодинокі екземпляри. Чому так виходить?
Валентина Гринько, Київська обл.

Насіння цієї пряної культури проростає дуже повільно. Для прискорення проростання його радять замочувати у вологій тканині, марлі і витримувати при кімнатній температурі. На 6-й день, коли наклюнеться 5-6 % насіння, його поміщають у холодильник (0-2 °С) на 10-12 днів. При такій підготовці насіння сходи з’являються на 5-7-й день.
Висівають проросле насіння на грядку в борозенки, тільки у вологий ґрунт. Відстань між борозенками – 45 см. Після появи справжніх листочків посіви проріджують, залишаючи відстань між рослинами 2-3 см.
Протягом вегетації листові сорти слід підживлювати азотними добривами, а для вирощування коренеплодів – калієм та фосфором. Для отримання зелені петрушку доцільно висівати в кілька строків: рано навесні (друга половина квітня), влітку в першій декаді червня і восени під зиму (жовтень-листопад).
Петрушка – цінна пряна культура. Вона має бути на столі в будь-яку пору року, до того ж високі смакові якості має як листя, так і коріння. У листочках і коренеплодах містяться солі калію, кальцію, фосфору, заліза. Особливих пахощів петрушці додають ефірні олії. Листя є джерелом багатьох вітамінів: С, В1, К, РР, провітаміну А. У коренеплодах міститься понад 7 % вуглеводів.
Є два різновиди петрушки – коренева і листова. Ця культура холодостійкіша, ніж морква, і під хорошим покриттям (опале листя, тирса, торф) вона може зимувати на грядці і відростати після сходження снігу. Петрушку, крім городу, можна вирощувати в осінньо-зимовий період у домашніх умовах на підвіконні, посадивши у горщики по кілька коренеплодів.
«Погляд часу» №32-5.08.2021