Чому не з’являються сходи?
Ніхто з виробників не гарантує, що його насіння зійде на 100 %. І в кращому випадку цей показник не перевищує 80 %, причому в ідеальних умовах. Якщо говорити про посадку в ґрунт, то показник падає до 15-25 %.

Насіння могло бути зібране не з тих плодів. Може бути пов’язано з особливостями культури. Як у випадку з перцем. Тут замочування насіння результату не дає. Виручає тільки прогрівання при +32 °С. Насіння могло неправильно зберігатися (в ідеалі +14…16 °С), а багато хто тримають запаси при кімнатній температурі.
Підозріле насіння потрібно замочити наступним чином:
- насіння кабачка і кавунів, капусти, редиски і салату у воді 20-25 °С протягом 12 год.;
- томати, буряк, моркву і петрушку – 48 год., а горох і квасолю в тих же умовах витримують 6 год. Насіння огірків витримують у воді (+50 °С) 2 год.
Якщо насіння зберігалося більше 4 років, краще при висаджуванні скористатися стимулятором. Найпоширеніший народний стимулятор – сік алое.
«Уют» №9-2.03.2023