Чому під час зберігання цибуля починає гнити
Існують мінімум 3 причини того, чому під час зберігання цибуля починає гнити.

Цибуля – дуже корисний овоч, який здатний захистити нас від найрізноманітніших хвороб. Але сама вона досить вразлива і може захворіти навіть лежачи на полиці у підвалі. Найпоширеніші цибульні недуги під час зберігання – сіра і бактеріальна гнилі, а також вірусна мозаїка.
Як їх лікувати, щоб не втратити зібраний урожай? Давайте розбиратися разом.
Сіра гниль
Вона вважається найнебезпечнішим захворюванням цибулі у сховищі.Це грибкове захворювання вражає цибулю ще на грядці. Під час зберігання уражені цибулини сівка чи ріпки починають розм’якшуватися у верхній частині, на них з’являються вм’ятини. За 1-2 місяці такі цибулини згнивають повністю. На дотик вони м’які, ніби щойно з духовки. Хворі цибулини швидко можуть заразити здорові. Тож увесь урожай зіпсується одразу.
Як боротися? Щоб не спровокувати розвиток сірої гнилі у льоху, важливо створити для цибулі відповідні умови утримання. Так, повітря може бути прохолодним, але температура не повинна опускатися нижче за 3 °С.
Повітря у сховищі повинне бути помірно вологим.
Мозаїка цибулі
Це – вірусне захворювання, переносниками якого є комахи (різні види попелиць, часниковий кліщ і нематоди). Вірус може тривалий час жити у цибулинах як однорічної, так і багаторічної цибулі. Придивіться до пір’я цибулі, поки вона росте. Вас повинні насторожити світло-жовті чи світло-зелені цяточки чи смужки. Це перша ознака хлорозу (коли надземна частина починає в’янути, вилягає і висихає).
Як боротися? Досвідчені городники радять дотримуватися сівозміни культур. Не варто постійно вирощувати цибулю на одному і тому ж місці. Це загрожує для неї різними захворюваннями, причому не лише мозаїкою.
Цибулю можна садити після наступних культур: огірки, кабачки, патисони, морква, капуста, картопля, помідори, кріп, петрушка, селера. Не рекомендується висаджувати цибулю після часнику.
Бактеріальна гниль
Виявити її дуже складно. Цибулина може виглядати здоровою і гарною, а всередині – бути гнилою. Гниль від центру поширюється до краю, заражаючи усю цибулину. Тільки через кілька місяців можна помітити розм’якшену шийку і зрозуміти, що цибулина стала жертвою підступної хвороби.
Якщо ж ви не дуже спостережливі, неприємний запах підкаже вам, що цибуля зіпсована.
Як боротися? Подолати бактеріальну гниль допоможуть тільки профілактичні заходи. Зокрема, боротьба з переносниками цього захворювання: цибулевою мухою, цибулевою дзюрчалкою, павутинним кліщем. Багато шкідників (наприклад, цибулева муха) дуже бояться сольового розчину. Для профілактики ним можна періодично поливати посадки цибулі (1 скл. солі на 10 л води). Щоб комахи не відкладали личинки у ґрунті, періодично варто припудрювати землю деревною золою, змішаною з меленим перцем (чорним або червоним) і тютюновим пилом. Урожай слід зберігати у прохолодному і сухому приміщенні.
Одного разу спуститися у льох і виявити, що частина врожаю зіпсувалася – неймовірне горе для дачника, який цілий сезон пестив і плекав посадки. Тому настільки важливо піклуватися про цибулю на усіх етапах її вирощування і зберігання. Тоді жодна з описаних вище хвороб не буде для неї страшною.
«Погляд часу» №49-03.12.2020