Чорба

Чорба – густий суп, популярний у Румунії, Молдові, Сербії, Болгарії. Готують на основі міцного м’ясного бульйону з додаванням великої кількості коренеплодів.
Чорба – відмінний похмільний суп: поставить на ноги навіть після найкрутішої молодецької гулянки напередодні. Подавайте чорбу з густою сметаною й гострим стручковим перцем.
Свіжі помідори в несезон замініть консервованими у власному соку.
Склад:
- Яловичина – 500 г,
- цибуля – 2 шт.,
- морква – 3 шт.,
- селера – 1 шт.,
- болгарський перець – 2 шт.,
- помідори – 3 шт.,
- борошно – 1-2 ст. л.,
- олія – 3 ст. л.,
- пастернак – 1 шт.,
- петрушка – пучок,
- любисток – за смаком,
- яєчний жовток – 2 шт.,
- сметана – 200 г,
- лимонний сік – 1 ст. л.,
- часник – 2 зубки,
- вода – 3 л,
- коріандр – 0,5 ч. л.,
- лавровий лист,
- перець,
- сіль.
Приготування
Зваріть яловичий бульйон. За 30 хв. до закінчення варіння додайте в бульйон неочищену цибулину, а за 15 хв. – киньте в каструлю коріандр, запашний перець і лавровий лист. Готовий бульйон процідіть, м’ясо вийміть.
Моркву, корінь селери, пастернак і цибулю наріжте кубиками, болгарський перець – смужками. Підготовлені овочі обсмажте на олії. Помідори обшпарте. Зніміть шкірку, м’якоть наріжте кубиками й відправте в сковороду. Готуйте протягом 3 хв., потім засмажку разом із маслом перекладіть у каструлю з бульйоном. Варіть 30 хв.
Відварене м’ясо наріжте скибочками, відправте в сковороду з додаванням невеликої кількості соняшникової олії. Посипте борошном, перемішайте, підсмажте до легкого зарум’янювання й поверніть у каструлю з бульйоном. Додайте подрібнений часник, сіль, чорний перець за смаком. Варіть 5 хв.
Приготуйте заправку. Змішайте жовтки зі сметаною, додайте лимонний сік. Улийте суміш у каструлю, додайте подрібнену зелень, дочекайтеся закипання, перемішайте й через хвилину вимкніть вогонь.
«УЮТ» №11-2019