Чи білити плодові дерева на зиму?
Багато садівників уже зібрали врожай, тому варто подумати про те, як зимуватимуть плодові дерева. Дехто білить сад до зими, а інші віддають перевагу весняній побілці. Хто ж має рацію?

Основні завдання осінньої побілки
- Захист кори плодових дерев від різких коливань температури наприкінці зими – на початку весни і пов’язаних із цим пошкоджень – сонячних опіків.
- Захист від обмерзання, яке небезпечне для теплолюбних плодових рослин.
- Захист молодих саджанців від мишей і зайців.
- Знищення мікроорганізмів, які розташовані під корою дерева. Шкідники знижують урожайність.
- Профілактика хвороб, насамперед чорного та європейського раку.
Білити дерева восени найкраще на початку жовтня, поки ще тепло і сухо. Якщо ви побілите дерева за тиждень до морозів, то вони не встигнуть висохнути.
Перед побілкою потрібно ретельно почистити стовбур і гілки.
Якщо є тріщини і рани, їх необхідно замазати садовим варом або глиняною бовтанкою.
Для дезінфекції садівники використовують розчин попелу та мила: 50 г господарського мила і 2 кг попелу. Потрібно розвести складники у 10 л гарячої води, змочити у розчині ганчірку й обмазати ним стовбур та нижні гілки.
Важливо під час побілки дотримуватися правил безпеки: використовувати респіратор, рукавички та окуляри.
До складу речовини для побілки входить:
- вода – 10 л,
- мідний купорос – 500 г,
- вапно – 2,5 кг,
- казеїновий клей – 200 г.
Важливо, щоб готова суміш була густою. При цьому товщина шару побілки має бути близько 2-3 мм.
Правильно приготовлений розчин тримається на корі не більше 5-6 місяців. Тому садівники радять під час сильних відлиг узимку поновлювати фарбування, особливо з південної сторони дерев.
«Погляд часу» №41-13.10.2022