Чи можна дітям їсти шашлики

Літо – пора пікніків! А який пікнік без шашлика? Але перш ніж пропонувати ароматну страву дитині, батькам варто враховувати кілька нескладних правил приготування шашлику для дітей, щоб потім не було проблем.

  • Шашлики – це досить важка їжа, тому, щоб у дитини не виникли проблеми з травленням, можна вдома приготувати м’ясо (відварити чи запекти), а на природі, надівши на шампур, просто злегка розігріти і малюк буде нарівні з іншими їсти м’ясо з шампурів (багатьом дітям цей процес дуже подобається).
  • Використовувати спеції і соуси для дітей не рекомендується. Гострий перець, хрін, гірчицю можна пропонувати до дошкільного віку, а куркуму і шафран взагалі краще виключити при приготуванні продуктів для дітей.
  • Нерідко можна знайти обговорення на різних форумах, де мами кажуть, що їхні діти ледь не з півторарічного віку їдять шашлики. У даному випадку це неприпустимо: так, у цьому віці дитина вже може їсти м’ясо, але її організм готовий переробляти лише м’ясо, приготовлене на пару чи тушковане.
  • Ряд педіатрів рекомендує дітям до 12 років шашлик взагалі не їсти: жири, що містяться в м’ясі, під час приготування на вогні змінюють свою структуру і перетворюються на тугоплавкі, а переварити їх можуть тільки ферменти підшлункової залози. До підліткового віку цих ферментів виробляється дуже мало, тому шашликове м’ясо у дитини практично не перетравлюється.
  • Якщо все-таки дуже хочеться долучити дитину до сімейного пікніка, давайте їй шашлик у невеликих кількостях.
  • Шашлик для дітей краще готувати з курки чи індички, риби, телятини, нежирної свинини чи з філе яловичини.
  • Їсти шашлик потрібно з великою кількістю овочів, які не тільки корисні самі по собі, але і допомагають більш легкому засвоєнню м’яса.
  • Запивати м’ясо краще всього теплими напоями, наприклад, чаєм. Речовини, які в ньому містяться, стимулюють травлення. Також підійдуть теплі морси і компоти.
    При вживанні холодних напоїв жир твердне в шлунку і може чи насилу перетравлюватися, або зовсім не перетравлюватися.

Курячий шашлик на шпажках для дітей

Курячий шашлик на шпажках

Склад:

  • 2 курячі грудки,
  • невелика цибулина,
  • часник,
  • 1 л кефіру,
  • 2 шт. болгарського перцю,
  • 2 помідори,
  • сіль – за смаком.

Приготування

Для приготування дві курячі грудки необхідно злегка посолити й укласти у глибоку миску.

Додати туди порізану кільцями невелику цибулину і подрібнений зубчик часнику.

Залити все це кефіром і залишити на кілька годин у холодильнику, прикривши кришкою.

Солодкий болгарський перець і помідори порізати невеликими шматочками.

Насадити на дерев’яні шпажки упереміш зі шматочками замаринованого м’яса, перцю, помідори, кільця цибулі.

Шашличок необхідно запікати в духовці при температурі 180ºС. Час приготування – приблизно 25 хвилин (орієнтуйтеся на колір м’яса – він повинен бути злегка рум’яним, ні в якому разі не темним – шашлички будуть сухими).

Подаю курячі шашлички прямо на шпажках – для дітей це, зрозуміло, в п’ять разів смачніше.

«УЮТ» №31-30.07.2020

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest
Теми:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *