Чи можна дітям їсти шашлики
Літо – пора пікніків! А який пікнік без шашлика? Але перш ніж пропонувати ароматну страву дитині, батькам варто враховувати кілька нескладних правил приготування шашлику для дітей, щоб потім не було проблем.
- Шашлики – це досить важка їжа, тому, щоб у дитини не виникли проблеми з травленням, можна вдома приготувати м’ясо (відварити чи запекти), а на природі, надівши на шампур, просто злегка розігріти і малюк буде нарівні з іншими їсти м’ясо з шампурів (багатьом дітям цей процес дуже подобається).
- Використовувати спеції і соуси для дітей не рекомендується. Гострий перець, хрін, гірчицю можна пропонувати до дошкільного віку, а куркуму і шафран взагалі краще виключити при приготуванні продуктів для дітей.
- Нерідко можна знайти обговорення на різних форумах, де мами кажуть, що їхні діти ледь не з півторарічного віку їдять шашлики. У даному випадку це неприпустимо: так, у цьому віці дитина вже може їсти м’ясо, але її організм готовий переробляти лише м’ясо, приготовлене на пару чи тушковане.
- Ряд педіатрів рекомендує дітям до 12 років шашлик взагалі не їсти: жири, що містяться в м’ясі, під час приготування на вогні змінюють свою структуру і перетворюються на тугоплавкі, а переварити їх можуть тільки ферменти підшлункової залози. До підліткового віку цих ферментів виробляється дуже мало, тому шашликове м’ясо у дитини практично не перетравлюється.
- Якщо все-таки дуже хочеться долучити дитину до сімейного пікніка, давайте їй шашлик у невеликих кількостях.
- Шашлик для дітей краще готувати з курки чи індички, риби, телятини, нежирної свинини чи з філе яловичини.
- Їсти шашлик потрібно з великою кількістю овочів, які не тільки корисні самі по собі, але і допомагають більш легкому засвоєнню м’яса.
- Запивати м’ясо краще всього теплими напоями, наприклад, чаєм. Речовини, які в ньому містяться, стимулюють травлення. Також підійдуть теплі морси і компоти.
При вживанні холодних напоїв жир твердне в шлунку і може чи насилу перетравлюватися, або зовсім не перетравлюватися.
Курячий шашлик на шпажках для дітей

Склад:
- 2 курячі грудки,
- невелика цибулина,
- часник,
- 1 л кефіру,
- 2 шт. болгарського перцю,
- 2 помідори,
- сіль – за смаком.
Приготування
Для приготування дві курячі грудки необхідно злегка посолити й укласти у глибоку миску.
Додати туди порізану кільцями невелику цибулину і подрібнений зубчик часнику.
Залити все це кефіром і залишити на кілька годин у холодильнику, прикривши кришкою.
Солодкий болгарський перець і помідори порізати невеликими шматочками.
Насадити на дерев’яні шпажки упереміш зі шматочками замаринованого м’яса, перцю, помідори, кільця цибулі.
Шашличок необхідно запікати в духовці при температурі 180ºС. Час приготування – приблизно 25 хвилин (орієнтуйтеся на колір м’яса – він повинен бути злегка рум’яним, ні в якому разі не темним – шашлички будуть сухими).
Подаю курячі шашлички прямо на шпажках – для дітей це, зрозуміло, в п’ять разів смачніше.
«УЮТ» №31-30.07.2020