Ці квіти заспокоять нерви та проженуть застуду, або чим корисні чорнобривці

Ця квітка позитивно впливає на травний тракт, покращує обмін речовин, має противірусну дію, допомагає впоратися з респіраторними захворюваннями.
На початковій стадії цукрового діабету чорнобривці здатні знизити рівень глюкози у крові. Дієві чорнобривці також при псоріазі, діатезі, випадінні волосся, погіршенні зору. Цю рослину додають у купіль дітей.
Світлана Ричка з Лубен у своїй родині користується перевіреними роками рецептом боротьби із глистами: 1 ст. л. подрібнених чорнобривців залити 300 мл окропу. Настоювати півгодини. Приймати тричі на добу по 2 ст. л.
«Для лікування гнійних висипань готую настій чорнобривців на олії. Всю рослину – квіти, листя, стебло –добре подрібнити, щільно наповнити цим півлітрову банку, але не натоптувати, і залити олією. Настоювати 10-14 днів. Потім змащувати проблемні ділянки шкіри», – ділиться пані Світлана.
У народі відомий спосіб лікування чорнобривцями псоріазу, себореї, дерматиту. Для цього 1 ст. л. подрібнених чорнобривців заливають 100 г горілки, настоюють протягом двох тижнів. Пити такі природні ліки потрібно по 5 крапель 4 рази на день. А якщо цією рідиною вмиватися та робити примочки, ці процедури вилікують запальні процеси на шкірі, яка стане еластичною, оксамитовою та чистою.
Світлана Ричка каже, що ванни з чорнобривцями заспокоюють. Здавна діткам при купанні додавали ці квіти у купіль. Сучасні педіатри також радять купати дітей із додаванням цієї корисної рослини. Найвдаліше поєднання чорнобривців з ромашкою, чередою, чебрецем. Для приготування настою для ванни всі трави треба брати у рівних пропорціях, залити 1 л. води, довести до кипіння, настоювати 40-45 хвилин, процідити і влити у ванну.
У сезон спалаху застудних захворювань чорнобривці додають у чай – це допомагає впоратися з вірусними інфекціями.
Тим, у кого професія пов’язана із напруженням зору, рекомендується вживати свіжі квіти чорнобривців у салатах. Адже ця рослина покращує зір.
Аби заготовити чорнобривці, потрібно обрізати рослину до землі, добре промити (найкраще під проточною водою), сушити у добре провітрюваному приміщенні чи під навісом (не під прямими променями сонця), порізати і зберігати у паперових чи полотняних пакетах або картонній коробці. Заготовляти чорнобривці можна протягом всього періоду цвітіння.