Цілюща бузина як ліки від багатьох хвороб

Квіти й ягоди бузини здатні підвищити імунітет, захистити від інфекцій, покращити травлення, запобігти стрибкам цукру при діабету, знизити тиск. Ще вони мають смазмолітичну та дезінфікуючу дію, полегшують симптоми алергії та навіть уповільнюють процес поширення раку.
Плодам бузини характерні сечогінні, потогінні властивості.
Свіжі та сушені квіти й ягоди бузини використовують для лікування ларингіту, бронхіту, грипу, при захворюванні нирок, сечового міхура, подагрі, гепатитові та невралгічних захворюваннях, а також як жовчогінний засіб.
Квіти допоможуть при ангіні, ревматизму та болю в серці
Із квіток бузини готують відвари і настоянки. Ці засоби допомагають при застудних захворюваннях, інфекціях. Для приготування треба 1 ст. л. квіток залити 1 скл. окропу, довести до кипіння і варити на повільному вогні 15-20 хв. Потім відвар охолодити, віджати. Приймати теплим по 0,5 скл. перед їдою, також ним можна полоскати хворе горло. Такий відвар допоможе при артритові, подагрі та ревматизмові. Якщо по 0,5 скл. відвару вживати перед їдою 3-4 рази на день, він буде помічним при болях у серці, частому серцебитті, міокардитові.
Із настоянки квітів роблять примочки, які допомагають при ранах, опіках, фурункулах. Ванна з суцвіттями бузини сприяє зменшенню болю при артритові, артрозі, ревматизмові, подагрі. Настоянка квітів бузини добре допомагає при ангіні. Готують її так: 1 ст. л. квітів бузини заливають 1 скл. води, кип’ятять упродовж 5 хв., проціджують. Як жовчогінний засіб приймають по 2 ст. л. у гарячому вигляді 5-6 разів на день за 20 хв. до їди.
Також дуже ефективна бузина від кашлю, при захворюваннях верхніх дихальних шляхів.
Чай із бузини ще й звільняє організм від токсинів через потогінну дію. Тому він регулює роботу печінки. Корисний чай і при сильному болю у животі та ефективний як сечогінний засіб. Для приготування чаю з квітів бузини потрібно 1 ч. л. сухої сировини залити 1 скл. окропу, настояти 10-15 хв. Пити чотири рази на день.
Висушеними квітами бузини наповнюють полотняні мішечки та прикладають до уражених частин тіла при ревматизмові та подагрі. Такі компреси знімають біль та полегшують перебіг хвороби.
Ягоди покращать роботу шлунку та очистять кров.
Сік з ягід бузини допоможе при застуді, лікуванні нервової системи, є заспокійливим засобом. Приймати сік треба тричі на день приблизно по 30 мл. Кращий ефект буде, коли додати невелику кількість меду.
Чай з ягід ефективний під час дієти й авітамінозу, а також помічний як антигістамінний народний засіб. Ягоди заливають окропом, настоюють 5-10 хв., додають цукор чи мед за смаком.
Зі свіжих чи висушених ягід готують кисіль, який рекомендується пити при закрепах. Але ягоди для цього мають бути дозрілі чи навіть перезрілі, адже недозрілі плоди лікують проноси.
Варення з бузини
Варення з ягід бузини значно покращує роботу шлунково-кишкового тракту, підвищує тонус, очищує кров, позбавляє шкідливого холестерину, набряків, лікує кашель і знижує температуру.

В емальованому посуді пересипати шарами ягоди з цукром у пропорції 1 : 1 та залишити на 6-8 год., щоб бузина пустила сік. На малому вогні готувати варення – після закипання поварити півгодини. Як бузина стане м’якою, розлити у банки і закатати.
«Погляд часу» №27-2019