Цілющі стулки

Багато хто знає про унікальні дієтичні та лікувальні властивості квасолі. Однак цілющими є не тільки її насіння, а й стулки стручків рослини.
Стулки визрілої квасолі розкладають тонким шаром, сушать у приміщенні з хорошою вентиляцією, поміщають у бавовняні мішечки, а потім зберігають не більше двох років у темному і сухому місці.
Найчастіше стулки використовують як ефективний сечогінний засіб. З їх допомогою очищають сечовий міхур від піску та каміння, відновлюють обмінні процеси в організмі. Настоями і відварами стулок також лікують хронічний панкреатит, пієлонефрит, гіпертонію, набряклість, ревматизм, атеросклероз, подагру, опіки, ожиріння, серцево-судинні захворювання, у тому числі і порушення серцевого ритму.
Для приготування відвару 1 ст. л. сухих стулок заливають 2 скл. окропу, підігрівають протягом 10 хв. на водяній бані, настоюють 15 хв., проціджують і охолоджують. Готовий відвар у теплому вигляді п’ють по 0,5 скл. три або чотири рази на день незалежно від прийому їжі.
Цілителі рекомендують застосовувати стулки квасолі при хронічному панкреатиту і початкових стадіях цукрового діабету. Для приготування лікувальної суміші 3 ст. л. подрібнених стулок заливають 1 скл. окропу, варять 10 хв. при слабкому кипінні та приймають по 2 ст. л. тричі на день перед їдою.
Для посилення цукрознижувального ефекту стулки квасолі рекомендується змішувати (1 : 1) із листям чорниці. Цей же відвар корисний і при захворюваннях підшлункової залози.