Cироп із липи, який нагадує мед
Запашний і дуже корисний сироп із липи, який дещо нагадує мед, можна подавати взимку до чаю, кави, інших гарячих напоїв та млинців.

Склад:
- 200 г квіток липи,
- 1 скл. води,
- 2,5 скл. цукру,
- пів лимона.
Приготування
Квіточки липи зривайте, коли розпустяться. Викладіть у миску та залийте холодною водою. На них завжди налипають комашки, яких і змиєте водою. Не переживайте, що зникне аромат – його в сиропі буде вдосталь, так само, як і смаку.
Промиті квітки викладіть у ємність з антипригарним дном: казанок, каструлю або сотейник. Засипте цукром. Оскільки має вийти густий сироп, то цукру треба додати в 2,5 раза більше, ніж рідини. Влийте воду та помістіть ємність на плиту на середній нагрів. Вода не обов’язково має повністю вкривати липовий цвіт, під час варіння він утрамбується.
Відваріть приблизно 25-35 хв. на слабкому вогні, щоб липовий цвіт віддав свій аромат і смак рідині (що довше варите, то густішим буде сироп). Потім вимкніть вогонь і трохи охолодіть варення, якщо відразу дегустуватимете. Якщо ж плануєте закрити в банки, то простерилізуйте їх і залийте через ситечко.
Макуху, що залишилася на ситечку, додавайте при заварюванні чаю (хоча за бажання можна залишити квітки й у сиропі). Закрийте під ключ. Виходить близько 350-400 мл.
«Погляд часу» №27-30.06.2022