Цибулиння і часникове лушпиння згодяться у господарстві

Цибулиння

Очищаючи цибулю від лушпиння, більшість просто викидає його. Проте є вагомі причини цього не робити. Адже цибулиння – не тільки хороший стимулятор родючості, а й ефективний антисептик, який бореться з різними шкідниками. Воно зміцнює імунітет рослини та збільшує урожай.

Лушпиння цибулі дієве проти набридливого павутинного кліща, який надокучає багатьом кімнатним рослинам. Для його знищення готують настій: у літрову банку кладуть склянку цибулиння, заливають окропом і залишають на добу. Проціджують і ретельно обробляють настоєм рослини. Особливо ретельно – нижню сторону листя. Заодно цибулиння позбавляє ґрунт від грибка.

Протягом осені, зими й весни можна збирати цибулиння. Зберігати його у картонному ящику на сухому горищі. А у весняно-літній період застосовувати при приготуванні настою для знищення попелиці та обприскування кабачків і огірків у разі раннього пожовтіння листя. Якщо змішане з перегноєм цибулиння покласти у лунки при висаджуванні перцю і помідорів, це зупинить розвиток багатьох захворювань пасльонових. А ще цибулевих лусок боїться колорадський жук. Тому при посадці картоплі додають цибулиння у лунки. Приберегти його варто на період висаджування розсади. Цибулиння захистить її корінці від під’їдання шкідниками. У лусках цибулі чудово збережеться часник – його слід пересипати сухим цибулинням у ящику чи мішку. В інші фрукти і овочі теж додають цибулеві лусочки, котрі володіють бактерицидними властивостями.

Часникові лушпиння збережуть урожай у погребі

Якщо часниковим лушпинням пересипати картоплю і моркву в льосі, вони збережуть свою свіжість та залишаться цілими протягом усієї зими. Адже знижується вірогідність розвитку гнильних процесів та інфекцій. Таким способом можна врятувати інші овочі від гнилі. «Одежина» часнику теж має неабияку користь у городництві. Вона є дієвою у боротьбі з попелицею, плодовим кліщем та мідяницею. Використання настою на основі лушпиння часнику допоможе позбутися гусениць капустяної білянки, морквяної мухи. Якщо підживлювати часниковим лушпинням рядки з овочами, плоди виростуть великими, соковитими та смачними, а бадилля довше не жовтітиме.

 «Погляд часу» №7-13.02.2020

Передплата онлайн
FacebookTwitterPinterest
Теми:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *