Де шукати вітаміни під час весняного авітамінозу
Лимони чи шипшина? Морожені ягоди чи перетерті? Дієтологи порівняли продукти, які вважають «коморою вітамінів», і сказали де шукати вітаміни під час весняного авітамінозу.

Нестача вітамінів проявляється хронічною втомою, погіршенням зору і травлення, блідістю шкіри, набряклістю і слабкістю. Імунітет можна підтримати вітамінами, але їх, як на зло, у продуктах до весни залишається надто мало.
Чи знаєте ви, в яких ягодах зберігається більше вітамінів: у перетертих чи заморожених? Фахівці дають однозначну відповідь: у швидкозаморожених смородині, малині або полуниці та інших ягодах.
Якщо доведеться вибирати, яка капуста тепер найкорисніша, то знайте, що вітаміну С найбільше в капусті броколі і квашеній.
Лідери за вмістом вітаміну С навесні – не смородина, перетерта з цукром, або шипшина, цитрусові та ківі. Навесні це найсвіжіші фрукти, і вітаміну С у них більше.
Аби збагатити їжу таким необхідним організмові бета-каротином, додавайте до раціону свіжу моркву.
Ще одне джерело бета-каротину – гарбуз. Нагадаємо, що потрапляючи в організм, каротин перетворюється на вітамін А, найбільш потрібний молодим жінкам.
Традиційним джерелом жиророзчинного вітаміну А прийнято вважати яєчний жовток, вершкове масло і печінку.
Лідером з умісту вітаміну Д із-поміж сиру домашнього, сиру твердого і риб’ячого жиру є якраз останній. І це – незаперечно.
Вітамін Е міститься і в м’ясі, і в молоці, і в оливковій олії. Але найбільший його вміст – в оливковій олії, а значить, весняні салати робимо тільки з нею.
«Погляд часу» №12-23.03.2023