Делікатеси з черствого хліба

«Погляд часу» №17-2019
Навіть у дбайливих господинь залишається чимало продуктів, особливо хліба. Якщо поїхати на дачу, то крихтами від такого хліба можна погодувати пташок, а ще приготувати смачні делікатеси.
Хлібний суп із шинкою
- Чорний хліб – 200 г,
- велика цибулина,
- овочевий відвар – 1 л,
- соняшникова олія,
- сіль і перець – за смаком,
- кмин – 1 ст. л.,
- майоран – 1/2 ст. л.,
- сметана – 100 г,
- шинка – 100 г.

Цибулю і хліб дрібно покришити і підсмажити на олії до коричневого кольору. Помістити їх у каструлю і залити відваром. Додати кмин, майоран, перець і сіль. Варити на середньому вогні близько 15 хв. Ретельно перемішати і протерти через сито.
Перед подачею додати смажену подрібнену шинку і сметану.
Піца
- Скибочки черствого хліба,
- яйце – 1 шт.,
- молоко – 50 мл,
- томатний соус – 100 г,
- тертий сир – 100 г,
- шинка – 2 скибочки.

У великій мисці збити яйце з молоком, занурити у цю суміш хліб. Розігріти духовку до 180 °С, деко вистелити пергаментним папером для випічки. З хліба зробити основу для піци, укладаючи шматочки щільно один біля одного, намастити томатним соусом, додати шинку, посипати сиром. Поставити у духовку на 10 хв.
Солодкі шарики
Змочити у молоці хліб, віджати його і змішати з бананом. Усі інгредієнти можна брати у довільній пропорції, на свій смак. Додати до маси борошно і трохи вівсяних пластівців, щоб мати можливість сформувати кульки. Умочити у цукор, змішаний із корицею, і трохи обсмажити на сковороді.

Як черствий хліб зробити м’яким?
- Щоб освіжити черствий хліб, треба скропити його водою і поставити на 1 хв. у мікрохвильову піч. Він стане м’яким і смачним.
- Можна освіжити черствий хліб, поставивши у духовку, розігріту до 150-170 °С на 10-15 хв. Попередньо скропити водою.