Діарея. Перша допомога при проносах
Причини діареї і її симптоми
Діарея як правило, супроводжується болем у животі та екстреними позивами. Важливо розуміти, що діарея – це симптом розладу кишківника, причиною якого найчастіше стають бактерії і віруси, що потрапляють до організму із немитих рук або разом із неякісною водою та їжею.
У хворого, крім проносу, зазвичай спостерігаються підвищення температури, озноб, нудота, блювота, загальна слабкість, м’язовий та головний біль. Але досить поширена і неінфекційна діарея, яку можуть викликати вживання ряду продуктів (алкоголь, екзотичні страви, занадто жирна чи гостра їжа), прийом деяких ліків (зокрема, антибіотиків), стрес, невроз.
Крім того, причиною діареї можуть стати різні захворювання шлунково-кишкового тракту: коліт, холецистит, гастрит, виразкова хвороба, синдром подразненого кишківника, пухлини.
Методи лікування діареї
Основним заходом при лікуванні гострої діареї повинна бути регідратаційна терапія (заповнення втрати рідини). Для цього є спеціальні розчини для регідратації (гастроліт, нормогідрон, гідровіт, регідрон), які продаються в аптеках. Їх потрібно приймати по 2-3 л на добу, частими, але невеликими порціями і маленькими ковтками, щоб не спровокувати блювоту.
Якщо немає можливості купити такий розчин, можна приготувати його у домашніх умовах: 1 л кип’яченої води, 0,5 ч. л. солі і 2,5 ч. л. цукру. Крім того, можна пити мінеральну негазовану воду, компот із сухофруктів, морс, неміцний солодкий чай.
Зняти безпосередньо симптоми розладу допоможуть антидіарейні ліки ентеросорбенти. При лікуванні бактеріальної інфекції можуть знадобитися антибіотики.
У лікуванні діареї важливу роль відіграє харчування. Рекомендується їсти часто (п’ять-шість разів на добу), але потроху. Під час загострення дозволені в’язкі супи – рисовий або вівсяний, рідкі каші на воді (манна, рисова, вівсянка), картопляне пюре.
Також не зашкодять парові котлети і фрикадельки з нежирного м’яса чи риби, сухарі з білого хліба, банани, кисіль, чай.
При цьому потрібно виключити з раціону чорний хліб, бобові, буряк, квашену капусту, свіжі овочі та фрукти, фруктові соки, йогурти, ряжанку, вершки, жирне м’ясо і рибу, м’ясні і рибні бульйони. Заборонені також кава, солодощі й алкоголь.
«Погляд часу» №28-2019