Додайте насіння льону до раціону

«Хто посіє льон, пожне золото», – каже українське прислів’я. Якщо до золота прирівняти наше здоров’я, то зміцнити його на довгі роки можна, збагативши раціон льоном – підтверджують сучасні наукові дослідження.

Дослідники стверджують: насіння льону допомагає при лікуванні хвороб серця, судин, шкіри, волосся, шлунково-кишкового тракту, ожиріння, діабету, раку молочної залози, оздоровлює організм та нормалізує обмін речовин.

Додайте насіння льону до раціону
Хвороби нервової системи

Лляне насіння необхідне для нормального функціонування клітин головного мозку, зменшує прояви депресії, безсоння, знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Льон є найбагатшим джерелом омега-3 у рослинному світі.

Рак

Лляне насіння захищає від раку, особливо молочної та передміхурової залоз і товстої кишки, оскільки омега-3 жирні кислоти гальмують запальні процеси, утворення та розвиток пухлин.

Серцево-судинні захворювання

Омега-3 жирні кислоти (ЖК) нормалізують тиск, запобігають затвердінню артерій і майже на 75 % попереджають відкладення холестерину та налипання білих клітин крові до внутрішніх стінок артерій. Омега-3 підтримують природний ритм серця і корисні при лікуванні аритмій (порушення серцевого ритму) та серцевої недостатності. Щоденне вживання лляного насіння нормалізує обмін холестерину. Так званий «поганий» холестерин підвищує ризик серцево-судинних захворювань, ожиріння, цукрового діабету та метаболічного синдрому.

Діабет

Щоденне споживання лляного насіння може покращити рівень цукру в крові у дорослих пацієнтів із цукровим діабетом ІІ типу. Клітковина перешкоджає всмоктуванню глюкози в тонкому кишківнику, захищаючи організм від різких перепадів рівня цукру в крові: цукор надходить повільно та рівномірно з їжі в кров.

Запалення

Два компоненти лляного насіння – омега-3 та лігнани, блокують та пригнічують запальні процеси, які супроводжують багато захворювань, зокрема, хворобу Паркінсона та астму.

Насіння, олія чи клітковина

Перевагу слід надавати саме насінню, а не готовим продуктам із нього, наприклад, олії та клітковині, оскільки в насінні міститься цілий комплекс усіх біологічно цінних речовин. Враховуючи високу поглинальну здатність насіння, потрібно пити багато води для запобігання закрепів.

Зберігайте мелене насіння у морозильній камері, оскільки олія, що міститься в ньому, легко окислюється і перетворюється на шкідливу.

«Погляд часу» №17 – 27.04.2023

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *