Доглядаємо за перцем наприкінці сезону

доглядаємо за перцем
Доглядаємо за перцем наприкінці сезону

Коли формується основна маса плодів, перець особливо потребує води. Дефіцит вологи різко знижує урожай. Нерегулярні поливи у період плодоношення призводять до появи тріщин на перці. У спекотні дні хороші результати дає вечірнє дощування по 10-15 л на 1 м². Припиняють полив за 10-15 днів до останнього збирання урожаю. Але цей овоч не любить і перезволоженого ґрунту.

При високій вологості, особливо у поєднанні з високою температурою, пилок стає стерильним.

Тому зливи чи затяжні дощі можуть призвести до обпадання листя та зав’язі і навіть до її загнивання. У цьому випадку для кращого запилення треба провести некореневе підживлення борною кислотою (1 ч. л. на 10 л води) чи препаратами типу зав’язь. Після дощу провести розпушування землі. Справа у тому, що коренева система перцю розташовується у верхньому її шарі, після опадів земля ущільнюється, до неї не надходить необхідний для розвитку рослин кисень, що впливає на ріст зав’язі. Однак розпушування має бути неглибоким. Після рясних дощів рослини потрібно підживити, і хоча під час дозрівання плодів вносити азот небажано, у цьому випадку він буде корисний, позаяк вимивається опадами. Для цього на 10 л розчину коров’яку додають 1 ст. л. повного мінерального добрива, витрачаючи по 3 л на 1 м² насаджень. Але якщо кущі почали жирувати, тобто гілки і листя ростуть швидко, а квіток немає, треба припинити вносити добрива, що містять азот, і підживити їх зольним настоєм або водною витяжкою суперфосфату.

У кінці сезону, щоб останні плоди швидше дозріли і не потрапили під заморозки, слід глибше розпушувати землю навколо кущів, щоб злегка потривожити коріння, а всі квітки, зав’язь і дрібні плоди, які не встигли дозріти, видалити. Плоди на насіння залишають дозрівати до фізіологічної стиглості, коли вони набувають характерного для сорту забарвлення.

 

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *