Домашні пиріжки на кефірі
Домашні пиріжки створюють настрій у домі, наповнюючи його теплом і затишком. Але не всі господині люблять працювати з дріжджовим тістом, чекаючи, коли воно підійде. Ідеальний варіант – приготувати тісто на кефірі. Йому не потрібно розстоюватися і підходити, проте такі пиріжки також виходять пишними і м’якими. Тісто універсальне, підійде для будь-яких начинок: м’ясних, овочевих та солодких. Смажать їх на олії на сковороді, всього виходить 12 пиріжків.
Склад для тіста:
- 250 мл кефіру,
- 500 г борошна,
- 2 яйця,
- 1 ч. л. соди,
- 1,5 ч. л. солі,
- 2 ч. л. олії,
- 1 ст. л. цукру,
- олія – для смаження,
- вершкове масло – для змащування.
Приготування:
Для тіста кефір трохи підігріти, щоб був теплим. Змішати у мисці кефір, яйця, цукор, сіль, соду, олію. А потім всипати у суміш борошно. Борошно додавати у тісто поступово, спочатку вмісити 400 г, борошно, що залишилося, досипати ложками, починаючи вимішувати руками.
Щоб тісто на кефірі вас не підвело, не насипайте багато борошна – це єдиний секрет приготування кефірного тіста. Інакше пиріжки будуть не пишними, а глевкими. Правильно приготовлене тісто м’яке і не липне до рук.
Дати постояти 10 хв. Ліпити з тіста легко, розкачувати качалкою не потрібно. Достатньо притрусити стіл борошном, а потім відщипувати невеликі шматочки і формувати пиріжки розміром із долоню. Великі пиріжки не робіть (розмір – як котлета), вони піднімуться на сковороді. Викладати по столовій ложці начинки та зліпити краї. Сформувати пиріжки, викладати частинами на сковороду з розігрітою олією, смажити з обох боків на середньому вогні до рум’яності (приблизно по 4 хв.). Потім обсмажити з боків. Готові пиріжки трохи змастити вершковим маслом.
«Погляд часу» №6-06.02.2020