Домашні цукерки – це неймовірна смакота
Онуки дуже зрадіють, якщо ви їх покличете на кухню, аби разом приготувати домашні цукерки. Повірте, що це неймовірна смакота, якої не купиш у магазині. Солодких усім вражень під час карантину!
Шоколадно-апельсинові пальчики
- Шкірки з трьох апельсинів,
- 200 г цукру,
- 100 г чорного шоколаду,
- 5 г масла.
Апельсини вимити, порізати на четвертинки, видалити м’якоть. Апельсинові шкірки порізати тонкими смужками вздовж завширшки 4-5 мм.
Закип’ятити 2 скл. води і проварити в них шкірочки 2-3 хв., відкинути на друшляк, промити холодною водою, воду злити. Повторити цю процедуру ще раз для того, щоб позбутися гіркоти.
Потім засипати в каструлю цукор, залити 200 мл води. Поставити на вогонь, довести до кипіння, помішуючи. Щойно цукор повністю розчиниться, вогонь зменшити до мінімуму, викласти в сироп шкірки і варити їх близько години, помішуючи і стежачи за кількістю сиропу в каструлі. До кінця варіння сироп повинен повністю виваритися.
Акуратно викласти шкірочки на пергамент (по одній, найзручніше це робити пінцетом) так, щоб вони не стикалися одна з одною. У такому вигляді дати їм повністю охолонути.
Шоколад розтопити на дуже повільному вогні зі шматочком масла. Перемішати до однорідного стану. Озброївшись пінцетом, по одній вмочувати шкірки в шоколадну глазур і викладати на аркуш пергаменту. Дати «схопитися» при кімнатній температурі, потім поставити в холодильник.
Медові козинаки
- 0,5 кг горіхів (арахіс, соняшникове насіння, мигдаль, горіхи волоські),
- 0,5 кг меду,
- 2 ч. л. цукру.
Горіхи подрібнити й обсмажити на сухій сковорідці.
В окремому посуді ретельно змішати мед і цукор, поставити на вогонь і довести до кипіння. Зняти з вогню й охолодити. Так повторити тричі. Солодка маса повинна перетворитися на густий медовий сироп. Коли мед закипить утретє, додати до цієї маси горіхи і варити ще 10 хв., помішуючи.
Дерев’яну дошку змочити водою, викласти на неї медово-горіхову масу і розкатувати змоченою водою качалкою в рівний пласт.
Відтак гострим ножем вирізати ромби і скласти на тарілку. Щоб козинаки не злиплися, перекласти їх пергаментом.
«Пташине молоко»
- 1,5 ст. л. желатину,
- білки з чотирьох яєць,
- 1,5 скл. цукру,
- 50 г шоколаду,
- 50 г вершкового масла.
Желатин замочити в ложці холодної кип’яченої води і залишити на годину для набухання.
Яєчні білки збити з цукром до збільшення об’єму маси вдвічі.
Потім розтопити желатин, теплим влити його в білки і все це швидко і ретельно збити. Заздалегідь піднос вистелити фольгою. На водяній бані розтопити шоколад і вершкове масло, залити цією сумішшю дно підноса і винести на холод.
Коли маса застигне, вилити на неї білки з цукром і ще на кілька хвилин винести на холод.
Наприкінці залити шоколадом верх, дати застигнути і розрізати на невеликі шматочки.
«»
- 1 банка згущеного молока,
- 150 г кокосової стружки,
- 2 жовтки.
У сковорідку з антипригарним покриттям влити згущене молоко, всипати 100 г кокосової стружки й уварювати, постійно помішуючи, аж поки на дні не утворюватиметься смужка від лопатки.
Масу охолодити, сформувати з неї кульки й обкачати їх у кокосовій стружці.
За бажанням, всередину цукерок можна покласти горіх.
Домашні іриски
- 4 ст. л. цукру,
- 2 ст. л. молока чи сметани,
- дрібка ваніліну,
- крапелька олії.
Змішати цукор, ванілін і молоко, поставити на середній вогонь. Варити, постійно помішуючи, поки маса не стане коричневого кольору.
Вилити на тарілку, змащену олією. Дати охолонути і нарізати шматочками.
«Погляд часу» №15-09.04.2020