Домашній квас
Як зробити квас у домашніх умовах, щоб врятуватися влітку від спеки? Цей напій смачний, натуральний і дуже добре підходить для спекотної пори року.
Хлібний квас із м’ятою

Склад:
- 1 кг житнього хліба:
- 8-10 л води,
- 1 скл. цукру,
- 25 г дріжджів,
- по 50 г родзинок і сухої м’яти.
Приготування
Підсушити в духовці нарізаний скибочками житній хліб (стежте, щоб не підгорів).
Сухарі покласти в каструлю чи емальоване відро, залити окропом і дати постояти 3-4 год.
Потім настій процідити, покласти у нього дріжджі, цукор, суху м’яту, накрити марлею і залишити для бродіння при кімнатній температурі на 5-6 год. Можна додати трохи кориці.
Коли почне пінитися, процідити вдруге і розлити в пляшки, поклавши в кожну по 2-4 промиті й обсушені родзинки.
Пляшки закупорити. Через 2-3 дні квас буде готовий.
Хлібний квас з родзинками

Склад:
- 1 кг сухарів із житнього хліба,
- 600 г цукру,
- 50 г м’яти,
- 20-30 г родзинок,
- 1 скл. ягідного соку.
Приготування
Сухарі залити 15 л окропу й настоювати протягом 4-5 год.
Настояне прозоре сусло обережно злити у чистий посуд, охолодити, додати цукор, настій м’яти, дріжджі і залишити для бродіння. Сусло, яке забродило, розлити у пляшки з однією-двома родзинками у кожній і, не закупорюючи, витримати при кімнатній температурі доти, доки у квасі не стануть утворюватися бульбашки вуглекислоти.
Потім пляшки з квасом закрити пробками, шийку обв’язати дротом і поставити у холодне місце. Через 1-2 дні квас готовий.
До нього можна додавати м’яту чи струганий хрін із медом. Якщо ж до бродіння у квас додати склянку меду, ягідного чи фруктового соку, він отримає відповідний присмак – медовий, малиновий, полуничний, вишневий тощо.
Хлібний квас «Боярський»

Склад:
- 1 кг черствого житнього хліба,
- 5 л води,
- 1,3 кг цукру,
- 60 г дріжджів,
- м’ята.
Приготування
Приготувати закваску: дріжджі розвести склянкою теплої води і поставити у тепле місце.
Сушену м’яту залити окропом і дати настоятися.
Хліб нарізати скибочками, залити окропом і охолодити. Додати закваску, настій м’яти й залишити на добу.
Потім процідити, всипати цукор, розмішати до повного його розчинення. Квас розлити у пляшки, добре їх закрити та зберігати у холодному приміщенні.
Хлібний квас без дріжджів

Склад;
- Буханець житнього хліба,
- 1 скл. цукру,
- 10 л води.
Приготування
Скибки хліба підсмажити на відкритому вогні так, щоб вони трохи підгоріли, залити водою і засипати цукром. Поставити у тепле місце.
Через три доби процідити. Хліб, який залишився, можна знову використовувати як закваску.
Потрібно до нього знову додати підсмажений хліб, трохи цукру, води і настояти.
Так можна робити декілька разів. Кожного наступного разу напій виходитиме смачнішим, ніж попередній.
«Погляд часу» №31-29.07.2021