Доступний і корисний фрукт

Ківі – справжня зимова криниця вітамінів. Цей кисло-солодкий смачний фрукт славиться багатим умістом вітамінів С, А, В, В2, В6, В12, D, Рр, Е, К, а також бета-каротину.

Корисні властивості ківі

До складу ківі входять клітковина, калій, кальцій, магній, пектин, фосфор, марганець, залізо, цинк, антиоксиданти, амінокислоти, фруктові та органічні кислоти. Про це на своїй сторінці у соціальній мережі повідомили фахівці Київського центру громадського здоров’я.

Ківі – справді гарне джерело харчових волокон. Також до його складу входять нікотинова кислота та різні цукри.

Корисні властивості ківі:

  • фермент актинідії сприяє розщепленню білків, нормалізації рівня згортання крові та позитивно впливає на систему травлення;
  • фрукт корисний при серцево-судинних захворюваннях;
  • шкірка ківі містить багато антиоксидантів, тому фрукт має протизапальні, протиракові та антиалергенні властивості;
  • калій виводить з організму зайву рідину;
  • має низький глікемічний індекс, тому не порушує вуглеводні метаболічні процеси і несе певну користь для діабетиків;
  • містить велику кількість вітаміну С, який допоможе підвищити імунітет та захистити організм від хвороботворних мікроорганізмів;
  • володіє властивістю виведення з організму надлишку солі, що покращує роботу нирок. Хороший профілактичний засіб при утворенні каменів та піску у нирках, знижує ризик розвитку нефриту та пієлонефриту, перешкоджає утворенню каменів у жовчному міхурі;
  • містить багато заліза, яке необхідне для кровотворення та регулювання гемоглобіну у крові. Лікарі рекомендують вживати фрукт людям, які страждають на анемію або тим, хто переніс значну крововтрату;
  • запобігає розладу сну та стресу;
  • містить фолієву кислоту, яка необхідна у процесі планування та виношування дитини;
  • велика кількість цинку зміцнює нігті та волосся, покращує здоров’я шкіри, її колір та загальний стан.

Щодо вживання ківі, то зазвичай не передбачається якийсь спеціальний спосіб. У більшості випадків – для покращення травлення або нормалізації кров’яного тиску – 2-3 плоди просто додають до звичного набору продуктів. Винятком тут є призначення ківі для позбавлення печії – тоді одним невеликим плодом рекомендують закінчувати прийом їжі.

«Погляд часу» №5-27.01.2022

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *