Дріжджовий рулет із маком
Рулет з маком – це класика солодкої здоби. Мало хто може встояти перед ароматом щойно приготованого рулету, рум’яна шкірка, що пахне ваніллю, ховає соковиту макову начинку. Не позбавляйте себе справжнього задоволення – приготуйте рулет із маком за простим рецептом.

Склад:
- 250 г борошна,
- 125 мл води,
- 1 ст. л. цукру,
- 1 ст. л. олії без запаху,
- 1/4 ч. л. солі,
- цедра 1/4 лимона або апельсина,
- ванілін – на кінчику ножа,
- 5 г сухих дріжджів.
Для макової начинки:
- 1 скл. маку,
- 1/3 скл. родзинок,
- 1/3 скл. волоських горіхів,
- 1/3 скл. цукатів (цедра 1/2 лимона чи апельсина),
- 2 ст. л. цукру,
- 2 ст. л. меду,
- 1 ст. л. крохмалю,
- ванілін,
- кориця,
- кардамон – за смаком.
Приготування
У мисці розтираємо дріжджі з половиною цукру. Залишаємо на 10-15 хв.
Замішуємо тісто, частинами додаючи воду, просіяне борошно, цукор, сіль, олію і дрібно натерту цедру. Воно має бути еластичним і не липнути до рук.
Готове тісто накриваємо рушником і залишаємо підходити на 1 год. або до збільшення в об’ємі вдвічі. Обминаємо і даємо ще раз підійти протягом 30 хв.
Відміряємо мак за допомогою чашки ємністю 300 мл. Заливаємо окропом, ретельно розмішуємо і відкидаємо на сито.
Повертаємо мак у каструлю, заливаємо 0,5 л окропу, доводимо до кипіння і варимо, доки рідина повністю не вбереться.
Відварений мак подрібнюємо за допомогою м’ясорубки чи блендера. Змішуємо з родзинками, подрібненими горіхами, цукатами чи цедрою, цукром, медом і крохмалем. Додаємо спеції.
Розкатуємо тісто в пласт розміром 35 х 40 см. Начинку рівномірно розподіляємо по тісту, відступаючи 2-3 см від краю. Скручуємо в рулет, добре защипаємо краї та викладаємо на застелене пергаментом деко швом униз.
Залишаємо на 1 год., накривши рушником. Змащуємо рулет міцним солодким чаєм. Випікаємо маковий рулет 40-45 хв. у розігрітій до 180 °С духовці.
Готовий гарячий рулет із маком змащуємо цукровим сиропом, звареним із розрахунку 0,5 скл. цукру на 3 ст. л. води.
«Уют» №33-11.08.2022