Фантазії вихідного дня

«УЮТ» №12-2019
Димляма
Димляма – традиційна східна страва з м’яса та овочів. Чим довше димляма готується, тим смачнішою виходить.
- М’ясо – 1 кг,
- курдючний жир – 2 ст. л.,
- помідори – 3-4 шт.,
- картопля – 4 шт.,
- вода – 250 мл,
- капуста – 300 г,
- кмин – щіпка,
- шафран – щіпка,
- куркума – щіпка,
- перець горошком – 4 шт.,
- лавровий лист – 2 шт.,
- сіль – 0,5 ч. л.,
- цибуля – 2 шт.,
- морква – 2 шт.,
- зелень.

М’ясо (молоду баранину, але можна яловичину або свинину) наріжте шматочками й обсмажте на курдючному жирі в казані до рум’яної скоринки. Потім улийте в казан трохи води, накрийте кришкою й тушкуйте на малому вогні 15 хв. Коли вода випарується, додайте в казан нарізану півкільцями цибулю й обсмажте її до прозорості. Потім покладіть моркву, нарізану брусочками і, помішуючи, обсмажуйте.
Помідори, розрізані на 4-6 частин, також покладіть у казан. Накрийте кришкою й тушкуйте 5-8 хв. Додайте картоплю. Її можна розрізати на 2-3 частини. Залийте все водою, щоб вона покрила шматочки картоплі. Доведіть до кипіння й тушкуйте 20 хв. Приправте овочі й м’ясо спеціями. Зверху викладіть капусту, нарізану великими шматками. Тушкуйте ще 40-45 хв., не перемішуючи. За 10 хв. до закінчення додайте в казан чорний перець горошком і лавровий лист і дайте страві трохи настоятися. Подавайте димляму в глибоких тарілках, прикрасивши свіжою зеленню.
Пиріг «Вулкан»
Головна фішка цього десерту – заварний крем, який запікають разом із бісквітом.
- Молоко – 750 мл,
- борошно – 300-350 г,
- вершкове масло – 50 г,
- яйця – 5 шт.,
- крохмаль – 60 г,
- цукор – 220 г,
- олія – 5 мл,
- розпушувач – 10 г,
- ванільний цукор – 2 пакетики,
- сіль.

Візьміть каструлю, у якій не буде пригорати молоко. Розбийте 1 яйце, додайте 100 г цукру, пакетик ванільного цукру й перемішайте. Потім улийте у ємність тепле молоко, перемішайте. Додайте крохмаль і збийте, щоб не залишилося грудочок. Поставте суміш на вогонь і помішуйте до загустіння. Після зніміть із вогню, додайте вершкове масло і знову збийте. Крем повинен вийти в міру щільний і густий. Накрийте миску плівкою так, щоб вона стикалася з кремом, і відкладіть у сторону.
Приготуйте тісто. Збийте в іншій мисці 4 яйця, додайте 120 г цукру, сіль і пакетик ванільного цукру. Збийте. Залийте 150 мл молока, олії, перемішайте. У борошно додайте розпушувач, знову перемішайте. Тісто має вийти рідкуватим.
Візьміть роз’ємну форму, застеліть дно пергаментом. Наповніть ємність тістом. Потім викладіть у центр тіста крем. Нічого утрамбовувати не потрібно – маса сама розтечеться.
Розігрійте духовку до 180 °С і запікайте пиріг приблизно 45 хв. Коли «Вулкан» буде готовий, остудіть. Якщо дістати його з форми занадто рано, крем не схватиться.
Пірог можна прикрасити білим або темним шоколадом за допомогою кондитерського шприца, а зверху присипати шоколадною крихтою. Щоб зробити «Вулкан» шоколадним, додайте в тісто 2 ст. л. какао-порошку.
Цвітна капуста по-польськи
Цвітну капусту можна брати і в замороженому вигляді. У страву додаються сухарні крихти, які надають їй приємного здобного смаку, і варені яйця. Усе це в бархатистому соусі, під хрусткою скоринкою!
- Цвітна капуста – 400 г,
- яйця – 2 шт.,
- сметана – 3 ст. л.,
- твердий сир – 30 г,
- панірувальні сухарі – 3 ст. л.,
- мед – 1 ч. л.,
- борошно – 2 ч. л.,
- паприка – 0,5 ч. л.,
- вода – 1 ст. л.,
- олія – 2 ст. л.,
- сіль,
- перець,
- зелень.

Яйця зваріть. Цвітну капусту розберіть на суцвіття й відваріть у киплячій підсоленій воді (5 хв.). Відкиньте на друшляк. Теплу цвітну капусту розберіть на дрібні суцвіття.
Панірувальні сухарі перемішайте з тертим сиром і меленою паприкою. Приготуйте соус. Змішайте масло з медом. Додайте сметану, воду, сіль і перець. Перемішайте до однорідного стану. Усипте борошно і знову розмішайте.
У форму для випікання викладіть суцвіття. Залийте його половиною соусу. Потім розподіліть нарізані дрібними кубиками яйця та рубану зелень. Полийте соусом. Зверху посипте сухарно-сирною крихтою й відправте в розігріту духовку.
Запікайте при 180 °С протягом 10-15 хв. Подавайте запечену цвітну капусту по-польськи теплою окремою закускою.
Салат із курячою печінкою й огірками
Найшвидший варіант м’ясного салату – з курячою печінкою та солоними огірками.
- Куряча печінка – 250 г,
- мариновані огірки – 3 шт.,
- цибулина,
- морква по-корейськи – 100 г,
- олія – 20 мл,
- майонез – 100 г,
- яйце,
- гірчиця – 0,5 ч. л.,
- часник – 2 зубки,
- сіль.

Печінку обсмажте до готовності на олії, викладіть на тарілку й дайте охолонути. Цибулину наріжте півкільцями і спассеруйте до утворення золотистого кольору. Яйце відваріть. Огірки й обсмажену печінку поріжте соломкою.
Приготуйте соус: змішайте гірчицю, майонез, пропущений через прес часник і подрібнений яєчний жовток. З’єднайте всі інгредієнти, заправте соусом, посоліть і добре перемішайте.
Готову страву прикрасьте на свій розсуд і подавайте до столу.