Фантазії вихідного дня

Фантазії вихідного дня
Фантазії вихідного дня

«УЮТ» №12-2019

Димляма

Димляма – традиційна східна страва з м’яса та овочів. Чим довше димляма готується, тим смачнішою виходить.

  • М’ясо – 1 кг,
  • курдючний жир – 2 ст. л.,
  • помідори – 3-4 шт.,
  • картопля – 4 шт.,
  • вода – 250 мл,
  • капуста – 300 г,
  • кмин – щіпка,
  • шафран – щіпка,
  • куркума – щіпка,
  • перець горошком – 4 шт.,
  • лавровий лист – 2 шт.,
  • сіль – 0,5 ч. л.,
  • цибуля – 2 шт.,
  • морква – 2 шт.,
  • зелень.
Димляма
Димляма

М’ясо (молоду баранину, але можна яловичину або свинину) наріжте шматочками й обсмажте на курдючному жирі в казані до рум’яної скоринки. Потім улийте в казан трохи води, накрийте кришкою й тушкуйте на малому вогні 15 хв. Коли вода випарується, додайте в казан нарізану півкільцями цибулю й обсмажте її до прозорості. Потім покладіть моркву, нарізану брусочками і, помішуючи, обсмажуйте.

Помідори, розрізані на 4-6 частин, також покладіть у казан. Накрийте кришкою й тушкуйте 5-8 хв. Додайте картоплю. Її можна розрізати на 2-3 частини. Залийте все водою, щоб вона покрила шматочки картоплі. Доведіть до кипіння й тушкуйте 20 хв. Приправте овочі й м’ясо спеціями. Зверху викладіть капусту, нарізану великими шматками. Тушкуйте ще 40-45 хв., не перемішуючи. За 10 хв. до закінчення додайте в казан чорний перець горошком і лавровий лист і дайте страві трохи настоятися. Подавайте димляму в глибоких тарілках, прикрасивши свіжою зеленню.

 Пиріг «Вулкан»

Головна фішка цього десерту – заварний крем, який запікають разом із бісквітом.

  • Молоко750 мл,
  • борошно300-350 г,
  • вершкове масло50 г,
  • яйця5 шт.,
  • крохмаль60 г,
  • цукор220 г,
  • олія5 мл,
  • розпушувач10 г,
  • ванільний цукор2 пакетики,
  • сіль.
Пиріг Вулкан
Пиріг «Вулкан»

Візьміть каструлю, у якій не буде пригорати молоко. Розбийте 1 яйце, додайте 100 г цукру, пакетик ванільного цукру й перемішайте. Потім улийте у ємність тепле молоко, перемішайте. Додайте крохмаль і збийте, щоб не залишилося грудочок. Поставте суміш на вогонь і помішуйте до загустіння. Після зніміть із вогню, додайте вершкове масло і знову збийте. Крем повинен вийти в міру щільний і густий. Накрийте миску плівкою так, щоб вона стикалася з кремом, і відкладіть у сторону.

Приготуйте тісто. Збийте в іншій мисці 4 яйця, додайте 120 г цукру, сіль і пакетик ванільного цукру. Збийте. Залийте 150 мл молока, олії, перемішайте. У борошно додайте розпушувач, знову перемішайте. Тісто має вийти рідкуватим.

Візьміть роз’ємну форму, застеліть дно пергаментом. Наповніть ємність тістом. Потім викладіть у центр тіста крем. Нічого утрамбовувати не потрібно – маса сама розтечеться.

Розігрійте духовку до 180 °С і запікайте пиріг приблизно 45 хв. Коли «Вулкан» буде готовий, остудіть. Якщо дістати його з форми занадто рано, крем не схватиться.

Пірог можна прикрасити білим або темним шоколадом за допомогою кондитерського шприца, а зверху присипати шоколадною крихтою. Щоб зробити «Вулкан» шоколадним, додайте в тісто 2 ст. л. какао-порошку.

 Цвітна капуста по-польськи

Цвітну капусту можна брати і в замороженому вигляді. У страву додаються сухарні крихти, які надають їй приємного здобного смаку, і варені яйця. Усе це в бархатистому соусі, під хрусткою скоринкою!

  • Цвітна капуста400 г,
  • яйця2 шт.,
  • сметана3 ст. л.,
  • твердий сир30 г,
  • панірувальні сухарі3 ст. л.,
  • мед1 ч. л.,
  • борошно2 ч. л.,
  • паприка0,5 ч. л.,
  • вода1 ст. л.,
  • олія2 ст. л.,
  • сіль,
  • перець,
  • зелень.
 Цвітна капуста по-польськи
Цвітна капуста по-польськи

Яйця зваріть. Цвітну капусту розберіть на суцвіття й відваріть у киплячій підсоленій воді (5 хв.). Відкиньте на друшляк. Теплу цвітну капусту розберіть на дрібні суцвіття.

Панірувальні сухарі перемішайте з тертим сиром і меленою паприкою. Приготуйте соус. Змішайте масло з медом. Додайте сметану, воду, сіль і перець. Перемішайте до однорідного стану. Усипте борошно і знову розмішайте.

У форму для випікання викладіть суцвіття. Залийте його половиною соусу. Потім розподіліть нарізані дрібними кубиками яйця та рубану зелень. Полийте соусом. Зверху посипте сухарно-сирною крихтою й відправте в розігріту духовку.

Запікайте при 180 °С протягом 10-15 хв. Подавайте запечену цвітну капусту по-польськи теплою окремою закускою.

Салат із курячою печінкою й огірками

Найшвидший варіант м’ясного салату – з курячою печінкою та солоними огірками.

  • Куряча печінка250 г,
  • мариновані огірки3 шт.,
  • цибулина,
  • морква по-корейськи100 г,
  • олія20 мл,
  • майонез100 г,
  • яйце,
  • гірчиця0,5 ч. л.,
  • часник2 зубки,
  • сіль.
Салат із курячою печінкою й огірками
Салат із курячою печінкою й огірками

Печінку обсмажте до готовності на олії, викладіть на тарілку й дайте охолонути. Цибулину наріжте півкільцями і спассеруйте до утворення золотистого кольору. Яйце відваріть. Огірки й обсмажену печінку поріжте соломкою.

Приготуйте соус: змішайте гірчицю, майонез, пропущений через прес часник і подрібнений яєчний жовток. З’єднайте всі інгредієнти, заправте соусом, посоліть і добре перемішайте.

Готову страву прикрасьте на свій розсуд і подавайте до столу.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *