Фантазії вихідного дня

«УЮТ» № 13-2019
Ребра, запечені в духовці
Якщо вже привід особливий і хочеться урізноманітнити традиційне меню – запечіть ребра. Тут важливо знати кілька деталей. Ребра потрібно замаринувати як мінімум на 30 хв., потім проварити у фруктовому соку, а вже після запекти під медово-гірчичним соусом. На словах звучить непросто. Насправді, запекти свинячі ребра в духовці – завдання, з яким упорається кожен.
- Свинячі ребра – 750 г,
- гірчиця – 1 ст. л.,
- вишневий сік – 800 мл,
- соус барбекю – 2 ст. л.,
- мед – 1 ст. л.,
- сіль,
- перець.

Ребра розріжте на порційні шматочки. Перенесіть їх у глибоку ємність. Додайте сіль, чорний перець і гірчицю. Гарненько все перемішайте. Відставте на 30 хв.
Розігрійте сковороду. Обсмажуйте ребра по 3 хв. з кожного боку. Улийте сік. Він повинен повністю покрити ребра. Зачекайте, поки він закипить. Потім зробіть мінімальний вогонь, накрийте сковороду кришкою і тушкуйте 30 хв. до готовності ребер.
Перенесіть м’ясо в друшляк, щоб уся зайва рідина стекла. Окремо змішайте соус барбекю й мед. Полийте масою готові ребра й гарненько перемішайте.
Застеліть деко пергаментом. Зверху викладіть ребра. Запікайте при 250 °С до рум’яної скоринки.
Смажене молоко
Смажене молоко – традиційний іспанський десерт. Точно невідомо, у якому саме регіоні його винайшли. Але це не головне, головне – його божественний смак!
Молоко краще брати жирне або замінити частину молока вершками.
- Молоко – 1 л,
- борошно – 120 г,
- яйця – 3 шт.,
- жовтки – 2 шт.,
- цукор – 250 г,
- лимон,
- апельсин,
- кориця.

Улийте в каструльку 750 мл молока, додайте паличку кориці і шкірку з апельсина й лимона. Доведіть до кипіння, накрийте кришкою й залиште на 10 хв. Решту молока з’єднайте з кукурудзяним крохмалем і ретельно перемішайте. Можна замінити його борошном, а ось картопляний брати не варто.
Збийте 2 жовтки, можете попередньо акуратно зняти плівку, проколовши її і сливши вміст. Додайте в крохмальну суміш, перемішайте. Дістаньте з молока цитрусові скоринки й палички кориці, усипте цукор і підігрійте на середньому вогні до повного його розчинення. Потім акуратно влийте жовтково-крохмальну суміш, безперервно помішуючи, і варіть до загустіння суміші, але не давайте їй закипіти!
Візьміть прямокутну або квадратну форму, змастіть вершковим маслом і залийте крем шаром приблизно 2-3 см, обережно розрівняйте, дайте охолонути і застигнути при кімнатній температурі. Можна також відправити заготовку в морозильну камеру, але обов’язково прослідкуйте, щоб вона не замерзла. Переверніть ємність на робочу поверхню або дощечку, акуратно наріжте на квадратики або прямокутнички.
Розігрійте олію на середньому вогні. Збийте яйце й білки, що залишилися. Обваляйте кожен шматочок крему спочатку в борошні, потім у яйці, потім знову в борошні. Обсмажте до рум’яної скоринки, дістаньте шумівкою і викладіть на паперові рушники. Готовий десерт посипте цукровою пудрою або обваляйте в суміші коричневого цукру й кориці.
Смажене молоко виходить досить солодким, тому варто доповнити його ягідним соусом із кислинкою або свіжими фруктами.
Пісне печиво «Ягідне»
Це той випадок, коли ніяких яєць і вершкового масла. За основу беремо заморожені ягоди – вони й додадуть випічці незвичайний яскравий колір і тонкий аромат. Заморожені ягоди заздалегідь розморожувати не потрібно.
- Ягоди – 100 г,
- вода – 100 мл,
- цукор – 60 г,
- олія – 3 ст. л.,
- крохмаль – 2 ст. л.,
- борошно – 300 г,
- сода – 0,25 ч. л.

Воду закип’ятіть, залийте заморожені ягоди. Залиште на 3 хв., потім збийте їх блендером. Додайте до фруктового пюре цукор, масло, крохмаль, соду й перемішайте. Зачекайте, поки на поверхні маси з’являться бульбашки, потім додайте борошно. Замісіть еластичне тісто. Намагайтеся надмірно борошно не додавати.
На посипаній поверхні розкачайте тісто в пласт товщиною 0,3-0,5 мм. Виріжте ножем або виїмкою вироби, перекладіть їх на застелене пергаментом деко і випікайте при 180 °С 20-25 хв. Після того як витягнете деко з духовки, накрийте його складеним удвічі бавовняним рушником і залиште на 20 хв.