Фантазії вихідного дня
«УЮТ» №15-2019
Курячі котлети з сиром
Вони швидко готуються і виходять неймовірно смачними й ситними. Також ними легко можна замінити будь-який фастфуд або піцу – виходить навіть краще!
- Куряче філе – 1 кг,
- твердий сир – 300 г,
- вершкове масло – 60 г,
- яйця – 3 шт.,
- панірувальні сухарі – 150 г,
- борошно – 100 г,
- олія – 100 мл,
- сіль,
- перець.
Філе пропустіть через м’ясорубку. Додайте спеції, перемішайте і доведіть до однорідного стану.
Розділіть готовий фарш на 12 частин. Твердий сир і вершкове масло розріжте на 12 маленьких шматочків. Змоченими у воді руками із фаршу сформуйте котлети, у середину кожної покладіть масло й сир. Потім кожну котлету обваляйте в борошні, збитих яйцях і в кінці – у панірувальних сухарях.
У сковороді розігрійте олію і обсмажуйте в ній котлети до утворення однорідної золотистої скоринки.
Риба з кабачками
Для того щоб приготувати ідеальну рибу в духовці, досить запам’ятати 2 основних правила: обов’язково запікайте її з овочами і не забудьте приготувати пряний соус.
- Філе білої риби – 400 г,
- кабачок,
- твердий сир – 50 г,
- сметана – 2 ст. л.,
- приправа для риби,
- кріп.
Рибне філе замаринуйте в приправі й залиште на півгодини. Кабачок наріжте тонкими кільцями.
Деко застеліть пергаментним папером, злегка змастіть його олією і викладіть із нарізаного кабачка кілька «доріжок».
У невеликій ємності змішайте сметану, натертий на дрібній тертці сир і подрібнений кріп. На кабачки викладіть замариноване рибне філе і зверху щедро змастіть його соусом.
Запікайте страву в попередньо розігрітій до 200 °С духовці близько 15-20 хв., поки вона не зарум’яниться. Готову рибу з кабачками можна подавати до столу разом із соусом тартар, картопляним пюре і легким овочевим салатом.
Гомілка індички в рукаві
Гомілка індички в рукаві – королівська страва, яку не соромно поставити на великий святковий стіл. Якщо застілля намічається на завтра, уже сьогодні приступайте до підготовки. М’ясо необхідно замаринувати й потримати в холодильнику як мінімум 5 годин, а краще всю ніч.
- Індичі гомілки – 1 кг,
- мед – 1 ст. л.,
- гірчиця – 1 ст. л.,
- соєвий соус – 1 ст. л.,
- часник – 2 зубки,
- розмарин – 20 г,
- сіль,
- перець.
Приготуйте маринад: змішайте мед із зернистою гірчицею, додайте соєвий соус і сіль із перцем. Видавіть часник і добре перемішайте суміш.
Промийте й висушіть м’ясо паперовим рушником. Помістіть його в глибоку ємність і густо змастіть маринадом з усіх боків. Оберніть миску харчовою плівкою і приберіть у холодне місце маринуватися. Потім викладіть м’ясо в рукав для запікання, залийте маринадом. Зверху на м’ясо покладіть свіжу гілочку розмарину.
Запікайте приблизно 1,5 години при 180 °С. Розріжте пакет, полийте індичку соками й поверніть у духовку на півгодини. За цей час гомілка зарум’яниться і придбає хрустку скоринку.
Японські моті
Іноді дорогі тістечка й печиво химерної форми з кав’ярні змушують задатися питанням: «А чи зможу я це приготувати?» Особливо якщо це не кокосові кульки, а справжнісінькі моті – японські солодощі ціною в 2 долари за одну-єдину штучку.
- Рисове борошно – 300 г,
- цукрова пудра – 90 г,
- крохмаль – 50 г,
- вода – 350 мл,
- морквяний сік – 50 мл,
- сік шпінату – 50 мл,
- печиво – 50 г,
- курага – 50 г,
- арахісова паста – 50 г,
- цукор – 1 ч. л.
В окремих мисках змішайте по 100 г борошна з 30 г цукрової пудри – вийде три однакових основи. Окремо розбавте соки (по 100 мл води до кожної).
Приготуйте начинки. Вони повинні бути напоготові: з тістом потрібно працювати швидко! Наріжте яблука кубиками і припустіть їх із цукром на сковороді, потім змішайте з подрібненим у крихту печивом. Замочену курагу перемеліть у блендері, а арахісову пасту використовуйте вже готовою.
Начніть зі звичайного тіста без соку: одну частину борошна з пудрою розведіть 150 мл води, перемішайте і грійте на водяній бані 10 хв., помішуючи.
Розсипте крохмаль на робочу поверхню. Викладіть 1 ст. л. тіста поверх, щедро присипте тісто крохмалем і акуратно розімніть у тонкий корж. Викладіть близько 1 ст. л. начинки з курагою і швидко загорніть тісто, поки воно не застигло, у мішечок. Потім переверніть мішечок швом униз, злегка притисніть і пошліфуйте зверху. Те ж саме повторіть із морквяним тістом і яблуками з печивом (бажано галетним), зі шпинатним тістом і арахісовою пастою. Моті їдять охолодженими, дайте їм трохи постояти в холодильнику.