Фантазії вихідного дня

«УЮТ» №16-2019
Риба в омлеті
Рибу для цієї страви можна брати як річкову, так і морську. Головне, щоб у ній було якомога менше кісток.
- Філе білої риби – 800-900 г,
- цибуля – 1-2 шт.,
- горошок (морожений або консервований) – 1 скл.,
- молоко – 250 г,
- твердий сир – 80-100 г,
- яйця – 4 шт.,
- борошно – 1-2 ст. л.,
- сіль,
- перець.

Рибне філе поріжте шматочками, посоліть і поперчіть. Цибулю поріжте півкільцями й обсмажте на олії до легкої золотистості.
Яйца злегка збийте з сіллю, додайте молоко, борошно, тертий сир, перець. Перемішайте до однорідності.
У форму для запікання викладіть обсмажену цибулю, зверху – рибне філе, далі – зелений горошок. Потім рівномірно залийте все яєчною сумішшю. Відправте в духовку, розігріту до 180 °С на 20-30 хв.
Страву можна подавати як у теплому, так і в холодному вигляді.
Буженина в рукаві
Завдяки маринаду й часнику м’ясо виходить надзвичайно ароматним. Запечене у власному соку, воно буквально тане на губах. Свинину завжди можете замінити яловичою вирізкою.
- М’ясо – 800 г,
- вода – 1 л,
- сіль 2-3 ч. л.,
- часник – 2-3 зубки,
- лавровий лист – 2 шт.,
- приправа для м’яса за смаком.

Закип’ятіть воду з сіллю, чорним перцем і лавровим листом. У повністю остиглий розсіл занурте м’ясо. Затягніть ємність плівкою і відправте в холодильник на ніч.
Уранці дістаньте м’ясо, обсушіть, натріть приправою для м’яса. Зробіть по всій поверхні м’яса проколи, нашпигуйте шматочками часнику і помістіть його в рукав для запікання. Поставте в духовку на 60 хв. запікатися при 190 °С. За 15 хв. до закінчення приготування рукав зверху розріжте, полийте м’ясо соком, що виділився, і знову поставте в духовку для зарум’янювання.
Заливний хліб
Хліб у ніжній заливці виходить настільки м’яким, пухнастим і невагомим, що складно не спокуситися на ще один шматочок. Хліб має нейтральний смак, тому підходить він і до тарілки бульйону на обід, і до чашки молока на полуденок. За бажанням можете скорегувати смак у сторону солодкої чи закусочної випічки. Варто додати більше цукру, корицю й ванілін – отримаєте запашні здобні пампушки. Підсипте до заливки пряні трави, сушений часник і паприку – і на столі ароматне доповнення до борщу.
- Борошно – 300 г,
- молоко – 100 мл,
- вода – 100 мл,
- сіль – 0,5 ч. л.,
- цукор – 1 ст. л.,
- олія – 2 ст. л.,
- сухі дріжджі – 1 ч. л.,
- яйце, йогурт – 100 мл.

Просійте борошно, змішайте його з сухими дріжджами, цукром і сіллю. Улийте до сухої суміші соняшникову олію, тепле молоко й воду. Замісіть м’яке тісто, перекладіть його в миску, накрийте й залиште в теплі на 30-45 хв. Тісто, що підійшло, обімніть на посипаній борошном поверхні.
Розділіть його на 10-12 рівних частин. Кожному шматочку тіста надайте округлу форму булочки. Дно й боки рознімної форми діаметром 20-25 см застеліть папером для випічки. Викладіть булочки недалеко одна від одної. Прикрийте форму рушником і залиште ще на 20 хв.
За цей час розігрійте духовку до 180 °С і приготуйте заливку. Йогурт змішайте з яйцем, злегка посоліть. Залийте сумішшю тісто, що підійшло, відправте форму в духовку на 25-30 хв. Коли готовий хліб злегка охолоне, акуратно витягніть його з форми на решітку.
Халва з манної крупи
Сьогодні ми приготуємо турецький смаколик на топленому маслі й манній крупі. Колись таку халву подавали султану з приводу значних подій – народження спадкоємця, весілля, військових перемог. Ніжний солодкий десерт дійсно дарує відчуття свята.
- Топлене масло – 2 ст. л.,
- манна крупа – 1 скл.,
- ванілін – 2 г,
- родзинки – 2 ст. л.,
- волоські горіхи – 9 шт.,
- цукор – 0,5 скл.

Подрібніть ядра горіхів. Промийте родзинки й замочіть у холодній воді на 30-40 хв. Потім злийте воду.
Розтопіть у сотейнику чверть бруска вершкового масла, щоб отримати близько 2 ст. л. топленої рідини. Тонкою цівкою почніть засипати в масло манну крупу, постійно помішуючи суміш. Обсмажте крупу на середньому вогні, поки вона не набуде світло-коричневого кольору. Після цього додайте родзинки, горіхи, цукор і чверть пакетика ванільного цукру. Ретельно перемішайте. Зменшіть вогонь і продовжуйте варити халву, час від часу помішуючи. Через 30 хв. викладіть масу в плоский контейнер і дайте охолонути. Розріжте готову халву з манної крупи на порційні шматочки і подавайте до столу. Десерт можна сервірувати збитими вершками або морозивом.