Фантазії вихідного дня

«УЮТ» №19-2019
Шашлик із печериць
Шашлик із печериць – шикарна закуска. На маринування йде всього 10-15 хв. Страву, яка пронизує весь будинок неповторним ароматом, захочеться готувати частіше, а не тільки в сезон шашлику.
- Печериці – 600 г,
- цибуля – 1-2 шт.,
- сметана – 2 ст. л.,
- гірчиця – 1 ч. л.,
- соєвий соус – 1 ст. л.,
- італійські трави – 1 ст. л.,
- лимонний сік – 1 ст. л.,
- бекон – 50 г,
- перець.

Почистіть гриби. Перенесіть у глибоку ємність. Додайте сметану й гірчицю, перець, італійські трави, соєвий соус і лимонний сік.
Цибулю наріжте кільцями. Пересипте до грибів, перемішайте й залиште маринуватися на 10 хв.
Наріжте бекон тонкими скибочками. Замочіть шпажки у воді. Далі необхідно нанизати гриби, бекон і цибулю на шпажки, чергуючи ці продукти. Готуйте шашлик у духовці 15-20 хв. при 180 °С.
До шашлику з грибів зазвичай подають білий соус. Для його приготування змішайте 100 мл домашньої сметани, зелень за смаком (кріп і петрушка), 2 зубки часнику, трохи меленого перцю, сіль, мелений коріандр і хмелі-сунелі також за смаком. Подавайте соус до грибів і насолоджуйтеся.
Мариновані яйця
Мариновані яйця – це традиційна закуска до пива й міцних напоїв. Німці першими придумали маринувати яйця ще в XVIII ст., потім сувора чоловіча закуска перекочувала разом із німецькими мігрантами до США. Американці, побачивши, як дивовижне поєднання яєць і маринаду надихає відвідувачів замовляти більше напоїв, вирішили неодмінно монетизувати гострі яйця. З тих пір продукт став класикою не тільки в барах, а й у сім’ях як оригінальна закуска.
- Яйця – 10 шт.,
- оцет – 250 мл,
- цибуля – 1-2 шт.,
- перець чилі – 3 шт.,
- сіль – 1 ст. л.,
- цукор – 0,5 ст. л.,
- чорний перець (горошком) – 1 ст. л.,
- часник – 3 зубки,
- імбир – 0,5 ст. л.,
- насіння гірчиці – 1 ст. л.,
- перець духмяний – 0,5 ст. л.,
- гвоздика – 0,25 ст. л.,
- коріандр – 0,5 ст. л.,
- кориця – 0,5 палички,
- лавровий лист – 5 шт.

Круто відварені яйця помістіть у холодну воду. Очистіть часник і імбир, наріжте невеликими кусочками. Налийте в каструлю 4,5%-го оцту, додайте всі спеції, часник, імбир і корицю. Доведіть суміш до кипіння, накрийте кришкою і дайте настоятися хвилин 15.
Очистіть яйця від шкаралупи. Простерилізуйте банку, улийте частину маринаду з усіма інгредієнтами й помістіть туди 5 яєць. Цибулю й гострий перець чилі наріжте кільцями і відправте в банку, чергуючи з рештою яєць.
Щільно закрийте ємність кришкою і поставте на 7 днів у холодильник. Готові мариновані яйця в банці зберігаються до 3 місяців. Періодично струшуйте банку, щоб спеції рівномірно розподілилися всередині. Подавайте яйця в маринаді до міцних напоїв або пива, додавайте в салати і кладіть на бутерброди.
Лазанья «Карбонара»
Оскільки у беконі смак більш насичений, ніж у фарші, це буде найсмачніша «запіканка», яку бачила ваша кухня.
- Бекон – 500 г,
- листи для лазаньї – 12 шт.,
- цибулина,
- часник – 3 зубки,
- сіль,
- чорний мелений перець,
- сметана – 350 г,
- твердий сир – 200 г.

Обсмажте нарізаний кубиками бекон разом із цибулею на сковороді до приємного рум’яного кольору. Посоліть і поперчіть його на смак і зніміть із вогню. Відваріть листи лазаньї до стану альденте (напівм’якого) і натріть сир на дрібній тертці.
У форму для випічки, застелену змащеним олією пергаментом, викладіть перший шар листів. Далі по порядку: сметана, третина бекону, сир. Повторюйте шари, поки вони не закінчаться. Присипте лазанью сиром зверху (краще використовувати моцарелу) і відправте в духовку на 40 хв. при 180 °С. Коли лазанья буде готова, за допомогою ложки продавіть спеціальні гніздечка для яєць і викладіть у них жовтки. Запікайте ще 2 хв. при 180 °С.
Карамельні капкейки
- Вершкове масло – 200 г,
- чорний шоколад – 100 г,
- борошно – 65 г,
- йогурт – 40 г,
- яйця – 3 шт.,
- цукрова пудра – 100 г,
- вершки – 110 г,
- цукор – 110 г,
- желатин – 2 г,
- сіль – 2 г,
- ванілін – 1 г.

Збийте білки до легкої піни і почніть вводити цукрову пудру, збиваючи масу до стійких піків. Відставте в сторону.
Розтопіть шоколад на водяній бані або розведіть какао з водою 1 : 1. Додайте розм’якшене вершкове масло (120 г). Потім введіть жовтки, перемішайте, додайте просіяне борошно. Знову перемішайте, додайте йогурт і замісіть м’яке тісто. Потім поступово додайте меренгу.
Розкладіть тісто по формах (цього вистачить на 12-14 капкейків) і відправте запікатися в духовку на 20 хв. при 180 °С.
У цей час приготуйте м’яку карамель. Розпустіть желатин у невеликій кількості води. Закип’ятіть вершки з ваніллю й сіллю. Паралельно розтопіть цукор у глибокому посуді, додайте до нього 80 г м’якого вершкового масла й вершки. Останнім додайте желатин і збийте все блендером. У спечених капкейках зробіть у центрі невеликі поглиблення і наповніть їх карамеллю. Потім закрийте шматочками тіста і зверху теж прикрасьте карамельним кремом.