Фантазії вихідного дня
«УЮТ» №20-2019
Закуска до шашлику
У шашлички із сиру і шинки складно не закохатися. Особливо якщо додати всередину помідори! Ця лаконічна й тому геніальна закуска з листкового тіста готується і на шампурах, і на шпажках.
- Листкове тісто – 250 г,
- адигейський сир – 150 г,
- помідори чері – 200 г,
- шинка – 150 г,
- соєвий соус – 3 ч. л.,
- олія – 1 ч. л.,
- лимонний сік – 1 ч. л.,
- зелень – 25 г,
- часник – 1 зубок,
- яйце,
- кунжут.

Адигейський сир і шинку наріжте кубиками. Попередньо замочіть дерев’яні шпажки (якщо ви використовуєте саме їх) у воді, щоб вони не підгоріли, і приступайте до приготування маринаду.
Змішайте соєвий соус, лимонний сік, роздавлений часник, олію і подрібнену зелень. Замаринуйте сир на 20 хв. За цей час розкачайте тісто в більш тонкий пласт і наріжте його на смуги. Чергуйте сир, помідори й шинку, викладаючи на сам сир якомога більше зелені з часником. Потім загорніть кожну шпажку в тісто по спіралі. Змастіть закуску збитим яйцем, присипте кунжутом і смажте при середньому жарі вугілля з усіх боків до зарум’янювання.
Ось іще кілька вдалих поєднань продуктів: кабачки з моцарелою і пряними травами, курка з яблуками або грушами, просто помідори з сиром. А якщо вам захотілося гарячих шашличків на десерт, загорніть у тісто банан із шоколадом.
М’ясні рулетики в духовці
М’ясні рулетики з начинкою не найшвидша страва, але в її приготуванні нічого складного немає. Розрізати й відбити м’ясо, викласти начинку і загорнути – далі справа за духовкою.
- Часник – 3-4 зубки,
- цибулина-шалот,
- петрушка,
- базилік,
- олія – 2 ст. л.,
- яловича лопатка – 700 г,
- бекон – 100 г,
- твердий сир – 150 г,
- сіль,
- перець.

Шалот дрібно наріжте, часник пропустіть через прес. У невеликій мисці змішайте часник, цибулю, олію, по дрібці солі, перцю і всю подрібнену зелень.
М’ясо розріжте уздовж, розкладіть у вигляді книжки, злегка відбийте через плівку, щоб вийшов рівномірний пласт. Змастіть його часниковою сумішшю.
Бекон наріжте слайсами, викладіть на м’ясо, зверху – тонкі скибочки сиру. Сформуйте рулет і перетягніть його шпагатом.
Гострим ножем наріжте рулет між нитками на сегменти. Підрум’яньте їх з обох сторін на розпеченій сковороді.
Перекладіть рулетики у вогнетривку форму й відправте в розігріту до 190 °С духовку на 15 хв. Перед подачею видаліть шпагат і прикрасьте зеленню.
Румунські голубці
Румунські голубці, або сармале – національна страва румунської кухні. Цю страву готують на свята у великих казанах із плоским дном і томлять у печі кілька годин. Начинка в голубцях різноманітна: кукурудзяна крупа, квашені овочі й навіть бекон. А обгортають найчастіше в капустяне й виноградне листя.
- Капуста білоголова, рис – 0,5 скл.,
- фарш – 150 г,
- цибулина,
- морквина,
- сметана – 30 г,
- твердий сир – 100 г,
- помідори – 2 шт.,
- часник – 3-4 зубки,
- соняшникова олія – 50 мл,
- вода – 100 мл,
- сіль,
- перець,
- зелень.

Покладіть капусту на 5-10 хв. у мікрохвильову піч, потім гарячу підставте під струмінь холодної води.
Відваріть рис до напівготовності. Наріжте й обсмажте цибулю з морквою. Остиглий рис і підсмажку змішайте з фаршем, посоліть і приправте за смаком.
Змастіть деко олією і викладіть на нього стандартно сформовані голубці. Долийте води й накрийте деко фольгою. Поставте в розігріту до 200 °С духовку на півгодини.
Для заправки дрібно наріжте помідори, натріть сир, подрібніть зелень і часник. Потім додайте сметану, сіль і перець. Перемішайте. Заправку рівномірно викладіть і розрівняйте по поверхні голубців. Запікайте ще хвилин 10-15.
Бланманже
Холодний французький десерт – желе («біла страва») – доступний у сотнях різноманітних варіацій. Коли сирне чудо тільки з’явилося у французькій кухні, воно стало частим гостем на столах знаті і вважалося вишуканим частуванням, яке не могли собі дозволити звичайні люди. Що ж, радує, що ті часи вже давно позаду і приготувати желе сьогодні може кожен.
- Желатин – 30 г,
- молоко – 200 мл,
- сир – 700 г,
- сметана – 250 г,
- цукор – 200 г,
- апельсин,
- виноград білий – 100 г,
- кокосова стружка – 1 ст. л.,
- чорний шоколад – 50 г.

Залийте желатин теплим молоком і відставте суміш у сторону на 60 хв. Змішайте знежирений сир із цукром і сметаною до однорідності.
Очистіть апельсин і наріжте шматочками. Розріжте ягоди винограду навпіл. Підігрійте вже набряклий желатин на водяній бані до повного розчинення. Не доводьте масу до кипіння.
Теперь з’єднайте сирну масу з желатином і фруктами, гарненько вимісіть. Заповніть нею силіконову форму і відправте в холодильник на 4-5 год. Дістаньте сирне желе з форми, посипте кокосовою стружкою і тертим шоколадом.