Фантазії вихідного дня

Фантазії вихідного дня

«УЮТ» №20-2019

Закуска до шашлику

У шашлички із сиру і шинки складно не закохатися. Особливо якщо додати всередину помідори! Ця лаконічна й тому геніальна закуска з листкового тіста готується і на шампурах, і на шпажках.

  • Листкове тісто – 250 г,
  • адигейський сир – 150 г,
  • помідори чері – 200 г,
  • шинка – 150 г,
  • соєвий соус – 3 ч. л.,
  • олія – 1 ч. л.,
  • лимонний сік – 1 ч. л.,
  • зелень – 25 г,
  • часник – 1 зубок,
  • яйце,
  • кунжут.
Закуска до шашлику
Закуска до шашлику

Адигейський сир і шинку наріжте кубиками. Попередньо замочіть дерев’яні шпажки (якщо ви використовуєте саме їх) у воді, щоб вони не підгоріли, і приступайте до приготування маринаду.

Змішайте соєвий соус, лимонний сік, роздавлений часник, олію і подрібнену зелень. Замаринуйте сир на 20 хв. За цей час розкачайте тісто в більш тонкий пласт і наріжте його на смуги. Чергуйте сир, помідори й шинку, викладаючи на сам сир якомога більше зелені з часником. Потім загорніть кожну шпажку в тісто по спіралі. Змастіть закуску збитим яйцем, присипте кунжутом і смажте при середньому жарі вугілля з усіх боків до зарум’янювання.

Ось іще кілька вдалих поєднань продуктів: кабачки з моцарелою і пряними травами, курка з яблуками або грушами, просто помідори з сиром. А якщо вам захотілося гарячих шашличків на десерт, загорніть у тісто банан із шоколадом.

М’ясні рулетики в духовці

М’ясні рулетики з начинкою не найшвидша страва, але в її приготуванні нічого складного немає. Розрізати й відбити м’ясо, викласти начинку і загорнути – далі справа за духовкою.

  • Часник – 3-4 зубки,
  • цибулина-шалот,
  • петрушка,
  • базилік,
  • олія – 2 ст. л.,
  • яловича лопатка – 700 г,
  • бекон – 100 г,
  • твердий сир – 150 г,
  • сіль,
  • перець.
М'ясні рулетики в духовці
М’ясні рулетики в духовці

Шалот дрібно наріжте, часник пропустіть через прес. У невеликій мисці змішайте часник, цибулю, олію, по дрібці солі, перцю і всю подрібнену зелень.

М’ясо розріжте уздовж, розкладіть у вигляді книжки, злегка відбийте через плівку, щоб вийшов рівномірний пласт. Змастіть його часниковою сумішшю.

Бекон наріжте слайсами, викладіть на м’ясо, зверху – тонкі скибочки сиру. Сформуйте рулет і перетягніть його шпагатом.

Гострим ножем наріжте рулет між нитками на сегменти. Підрум’яньте їх з обох сторін на розпеченій сковороді.

Перекладіть рулетики у вогнетривку форму й відправте в розігріту до 190 °С духовку на 15 хв. Перед подачею видаліть шпагат і прикрасьте зеленню.

Румунські голубці

Румунські голубці, або сармале  – національна страва румунської кухні. Цю страву готують на свята у великих казанах із плоским дном і томлять у печі кілька годин. Начинка в голубцях різноманітна: кукурудзяна крупа, квашені овочі й навіть бекон. А обгортають найчастіше в капустяне й виноградне листя.

  • Капуста білоголова, рис – 0,5 скл.,
  • фарш – 150 г,
  • цибулина,
  • морквина,
  • сметана – 30 г,
  • твердий сир – 100 г,
  • помідори – 2 шт.,
  • часник – 3-4 зубки,
  • соняшникова олія – 50 мл,
  • вода – 100 мл,
  • сіль,
  • перець,
  • зелень.
Румунські голубці
Румунські голубці

Покладіть капусту на 5-10 хв. у мікрохвильову піч, потім гарячу підставте під струмінь холодної води.

Відваріть рис до напівготовності. Наріжте й обсмажте цибулю з морквою. Остиглий рис і підсмажку змішайте з фаршем, посоліть і приправте за смаком.

Змастіть деко олією і викладіть на нього стандартно сформовані голубці. Долийте води й накрийте деко фольгою. Поставте в розігріту до 200 °С духовку на півгодини.

Для заправки дрібно наріжте помідори, натріть сир, подрібніть зелень і часник. Потім додайте сметану, сіль і перець. Перемішайте. Заправку рівномірно викладіть і розрівняйте по поверхні голубців. Запікайте ще хвилин 10-15.

Бланманже

Холодний французький десертжеле («біла страва») доступний у сотнях різноманітних варіацій. Коли сирне чудо тільки з’явилося у французькій кухні, воно стало частим гостем на столах знаті і вважалося вишуканим частуванням, яке не могли собі дозволити звичайні люди. Що ж, радує, що ті часи вже давно позаду і приготувати желе сьогодні може кожен.

  • Желатин – 30 г,
  • молоко – 200 мл,
  • сир – 700 г,
  • сметана – 250 г,
  • цукор – 200 г,
  • апельсин,
  • виноград білий – 100 г,
  • кокосова стружка – 1 ст. л.,
  • чорний шоколад – 50 г.
Бланманже
Бланманже

Залийте желатин теплим молоком і відставте суміш у сторону на 60 хв. Змішайте знежирений сир із цукром і сметаною до однорідності.

Очистіть апельсин і наріжте шматочками. Розріжте ягоди винограду навпіл. Підігрійте вже набряклий желатин на водяній бані до повного розчинення. Не доводьте масу до кипіння.

Теперь з’єднайте сирну масу з желатином і фруктами, гарненько вимісіть. Заповніть нею силіконову форму і відправте в холодильник на 4-5 год. Дістаньте сирне желе з форми, посипте кокосовою стружкою і тертим шоколадом.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"

FacebookTwitterPinterestViber

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *