Фантазії вихідного дня
«УЮТ» №8-2019
М’ясний хліб у духовці
М’ясний хліб, або Мітлоф, – це ситна м’ясна запіканка в формі батона. В основу входять будь-який м’ясний фарш і любі свіжі овочі, соуси, спеції. За консистенцією готовий м’ясний батон нагадує свіжий чорний хліб, а за смаком – соковиту котлету. Начебто екзотика, а ніби й немає.
- Фарш – 1,2 кг,
- капуста пекінська – 200 г,
- яйце, часник – 3 зубки,
- імбір – 30 г,
- вівсяні пластівці – 40 г,
- соус чилі – 50 г, сіль.

У глибоку миску нашинкуйте капусту, дрібним кубиком нарубайте часник та імбир. Додайте м’ясо, вівсяні пластівці, яйце й солодкий соус чилі. Перемішайте й посоліть.
Застеліть деко фольгою й викладіть фарш, сформувавши довгасту буханку. Запікайте при 190 °С приблизно 45-50 хв., до готовності.
Готову м’ясну буханку викладіть на блюдо і дайте охолонути 10-15 хв. Потім можна нарізати й подавати. Деякі господині, яким лінь формувати буханку, поміщають фарш у круглу форму з отвором для випічки кексів. Виходить фігурний м’ясний хліб. Теж красиво.
Салат «Ситий зять»
Цей салат відрізняється не тільки оригінальною назвою, але й непростим складом. У ньому солоні огірки, які прекрасно поєднуються з сиром, грибами і м’ясом. Хто б не сидів за столом (чоловік, діти, батьки чи зять), ситими й задоволеними будуть усі.
- Куряче стегно – 300 г,
- яйця – 2 шт.,
- мариновані гриби – 150 г,
- огірки солені – 3 шт.,
- твердий сир – 100 г,
- майонез – 2 ст. л.,
- сіль,
- чорний мелений перець.
Відваріть стегно. Наріжте м’ясо й огірки дрібними шматочками. Додайте крупно нарізані гриби. Зваріть яйця. Очистіть і наріжте шматочками. Додайте до вже підготовлених продуктів.
Натріть сир на дрібній тертці. Тепер з’єднайте всі продукти, заправте спеціями, а також майонезом. Завжди можна приготувати домашній майонез. Вийде не менш смачно, але точно корисно.
Відривний пиріг із сосисками
Наш сосисковий пиріг бистро готувати й зручно їсти. Це майже як горезвісна сосиска в тісті, тільки швидше й цікавіше!
- Вершкове масло – 6 ст. л.,
- часниковий порошок – 1 ч. л.,
- італійські трави – 1 ч. л.,
- листкове тісто – 500 г,
- борошно – 3 ст. л.,
- молочні сосиски – 500 г,
- олія – 1 ст. л.,
- сіль.

Сосиски розріжте впоперек навпіл. Тісто розморозьте, на посипаній борошном поверхні розкачайте в пласт, наріжте невеликими прямокутниками за кількістю половинок сосисок.
Розтоплене вершкове масло змішайте з часником, ароматними травами й сіллю. Половиною цієї суміші змастіть шматочки тіста. Половинки сосисок оберніть тістом і розташуйте їх вертикально у формі для випічки, змащену маслом. Постарайтеся, щоб заготовки щільно прилягали один до одного. Якщо діаметр вашої форми занадто великий і залишилося багато вільного місця, по центру встановіть склянку або піалу. Зверху сосиски в тісті змастіть розтопленим маслом. Випікайте 40 хв. при 180 °С. Подавайте гарячими.
Тістечко з фруктами
Читачі часто цікавляться рецептами випічки без яєць і вершкового масла. Адже багатьом, з одного боку, хочеться побалувати себе солоденьким, а з іншого – доводиться підраховувати калорії. Ніжне тісто, крем із ванільним ароматом і улюблені фрукти (можете використовувати будь-які) – приголомшливе поєднання, що дає внаслідок свіжий і неприторний десерт.
- Яблучне пюре – 280 г,
- цукор – 120 г,
- кориця – 1 ч. л.,
- олія – 100 мл,
- борошно – 180 г,
- сода – 0,5 ч. л.,
- розпушувач – 1 ч. л.,
- сіль,
- порошок ванільного пудингу – 2 уп.,
- мигдальне молоко – 800 мл,
- ванільний цукор – 80 г,
- маргарин – 2 ст. л.,
- ківі – 2-3 шт.,
- апельсин,
- кокосова стружка – 50 г.
Яблучне пюре (його можна приготувати із 3 середніх яблук) змішайте з цукром і корицею. Залиште на 5 хв. Додайте олію в пюре, гарненько розмішайте. Потім всипте борошно, змішане з содою, розпушувачем і сіллю. Перемішайте.
Форму змастіть олією й посипте кокосовою стружкою. Перелийте тісто в підготовлену форму і відправте в розігріту до 180 °С духовку. Випікайте приблизно 30 хв.
Коли корж буде готовий, дістаньте його з духовки і дайте охолонути у формі.
Змішайте 2 упаковки пудингу з ванільним цукром і мигдальним молоком. Поставте масу на вогонь і доведіть до загустіння. У кінці готування додайте маргарин, інтенсивно розмішайте. Одержаний крем ще гарячим вилийте на корж. Поверх крему викладіть часточки апельсина й кружечки ківі.