Фантазія вихідного дня
«УЮТ» №21-2019
Куряче суфле
У перекладі з французької суфле значить «наповнений повітрям». Хоча французька кухня по праву вважається однією з найскладніших у світі, але рецепт курячого суфле досить простий. Дотримуйтесь інструкції – і у вас усе обов’язково вийде.
- Куряче філе – 600 г,
- морквина,
- цвітна капуста – 300 г,
- вершкове масло – 1 ст. л.,
- молоко – 200 мл,
- яйця – 2 шт.,
- борошно – 2 ст. л.,
- олія – 2 ст. л.,
- сіль,
- перець.

Моркву наріжте скибочками. Розділіть цвітну капусту на суцвіття. Пересипте обидва продукти в каструлю, залийте окропом. Додайте сіль. Відварюйте до м’якості.
Злийте воду, остудіть овочі. Додайте до них вершкове масло і збийте все блендером до стану пюре.
Пропустіть філе через м’ясорубку. Додайте до морквяно-капустяної маси. Змішайте.
Збийте яйця з молоком. Додайте борошно. Перелийте в овочі. Заправте сіллю й перцем. Розподіліть масу по змащених олією чашках. Запікайте куряче суфле в духовці 30 хв. при 200 °С. Уже через 10 хв. порційне частування в чашках піднімається і стає повітряною масою.
Подавати його можна з домашнім соусом і прикрасити зеленню.
Кабачковий рулет із фаршем
Ви теж радієте, коли з’являються перші кабачки?
Ми підготували простий і одночасно незвичайний рецепт. Кабачковий рулет із фаршем – святкова закуска на кожен день і прикраса святкового столу.
- Кабачки – 2 шт.,
- борошно – 2-3 ст. л.,
- фарш – 300 г,
- цибулина,
- твердий сир – 100 г,
- зелень,
- сіль,
- перець.

Натріть на крупній тертці кабачки й відіжміть зайву рідину. Збийте яйця з сіллю й перцем, залийте отриманою сумішшю кабачкову масу, додайте подрібнену зелень за смаком і ретельно все перемішайте. Усипьте в масу борошно і знову все перемішайте.
Рівномірно розподіліть кабачкове тісто по застеленому пергаментом деку і відправте в розігріту до 200 °С духовку на 15-20 хв.
Подрібніть цибулю, обсмажте її до прозорості, додайте в сковороду курячий фарш. Постійно перемішуючи інгредієнти, обсмажте куряче м’ясо до готовності, у кінці посоліть і поперчіть. Покладіть фарш у глибокий посуд, присипте тертим сиром і перемішайте. Готовий корж у пергаменті викладіть на рушник, розподіліть по його поверхні м’ясну начинку (залишивши трохи вільного місця по краях) і сформуйте рулет. Тим же папером обгорніть рулет і відправте в розігріту духовку на 10 хв., щоб розплавився сир. Готовий рулет можете подавати як у гарячому, так і в холодному вигляді.
Дріжджовий пиріг із сиром «Жоржина»
Хіба можна вразити гостей за святковим столом пирогом із сиру? Це не просто випічка, а справжнє блаженство, що складається з «пелюсток» повітряного тіста з соковитою начинкою.
Королівський пиріг із сиром стане родзинкою будь-якого столу. Його не потрібно різати – «пелюстки» легко відокремлюються від загальної маси. А ще його можна спекти в солоному варіанті з м’ясом, грибами й сиром або картоплею, а потім апетитно поїдати з супом або вмочуючи в гірчично-сметанний соус
- Вода – 200 мл,
- борошно – 650 г,
- молоко – 100 мл,
- дріжджі – 2 ч. л..
- цукор – 110 г,
- ванільний цукор – 1 ч. л.,
- олія – 50 г,
- яйця – 2 шт.,
- сіль – 1 ч. л.,
- соняшникове насіння – 1 ч. л.

У теплому молоці з водою розчиніть дріжджі. Усипте 2 ст. л. цукру і 2 ст. л. борошна, перемішайте й залиште на 5 хв. У глибокій ємності з’єднайте борошно з сіллю й цукром, що залишився, додайте ванільний цукор, яйце, дріжджову опару й олію. Замісіть тісто, накрийте плівкою і залиште на 60 хв. у теплому місці.
Коли тісто збільшиться вдвічі, обомніть його руками, розріжте на 22 рівних шматочки, скачайте їх у кульки і сховайте під плівку.
Жовтки відокремте від білків. Перетріть сир з яєчним білком і цукром в однорідну масу. Розкачайте одну кульку тіста в прямокутний корж, викладіть на край 1 ст. л. сирної начинки, скрутіть рулет і розріжте його навпіл навскоси. Проробіть так з усім тістом, залишивши одну кульку без начинки.
Застеліть деко пергаментом і викладіть 18 рулетів по колу, зверху другий ряд із 14 рулетів складіть ближче до середини композиції. У центр помістіть кульку тіста. Змастіть увесь дріжджовий пиріг із сиром яєчним жовтком і в центр насипте соняшникового насіння. Поставте в духовку на 45 хв. при 180 °С. Перед подачею на стіл дайте пирогу трохи охолонути.