Голубчики мої

Традиційні голубці – це м‘ясний фарш із рисом і спеціями, загорнутий у капустяне листя. Однак зараз варіанти і способи приготування цієї страви так само різноманітні, як і смаки людей.
Склад фаршу – рис, гречка, перловка, змішана з м’ясом, куркою, грибами.
Листя – капуста, буряк, виноград, шпинат.
Спосіб приготування: варіння, смаження, запікання.
Різні соуси, спеції, розміри. Все це робить ваші голубці унікальними. Ми пропонуємо вам кілька рецептів, серед яких ви обов’язково знайдете свій.
Арм’янські голубці
- 1 качан капусти,
- 500 г свинини,
- 100 г копчено-вареної шийки,
- 200 г свинячої печінки,
- 1 цибулина,
- 2 зубчики часнику,
- 150 г рису,
- 3 ст. л. вершкового масла,
- 40 г борошна,
- 500 г кислої капусти,
- 300 г сметани,
- 1 ч. л. паприки,
- 0,5 ч. л. сухого майорану,
- 1 яйце,
- сіль,
- чорний мелений перець.
Цибулю і часник дрібно порізати. Розігріти у сотейнику 2 ст. л. вершкового масла й обсмажити цибулю.
Свинину і печінку разом із шийкою перекрутити на м’ясорубці.
Додати у сковороду фарш і готувати, розминаючи лопаткою, 10 хв. Посипати часником, паприкою, майораном, сіллю і перцем і смажити ще 8 хв. Зняти з вогню, дати трохи охолонути.
Помістити капусту у каструлю з киплячою підсоленою водою. Варити 5-6 хв. і розібрати на листя.
М’ясну начинку змішати з яйцем і промитим рисом.
На основу кожного листка викласти начинку і загорнути у вигляді конверта.
На дно каструлі покласти 2/3 кислої капусти, викласти на неї голубці і накрити капустою, що залишилася.
У сковороді розігріти 1 ст. л. вершкового масла й обсмажити борошно (1 хв.). Влити 200 мл гарячої води і сметану, довести до кипіння і залити голубці.
Тушкувати на маленькому вогні 25-30 хв.
Голубці з грибами
- Солодкий червоний перець,
- морквина,
- 200 г печериць,
- 2 зубчики часнику,
- 100 г довгозернистого рису,
- цибуля-порей,
- 1 ст. л. нарізаного кропу,
- невеликий качан капусти,
- 3 ст. л. олії,
- 200 г сметани,
- сіль – за смаком.
Рис промити і відварити до готовності.
Качан розібрати на листя, злегка пропарити.
Моркву натерти на крупній тертці, часник подрібнити.
Білу частину цибулі-порею нарізати тонкими півкільцями, гриби – скибочками.
Солодкий перець нарізати кубиками.
У сковороді розігріти 1 ст. л. олії й обсмажити гриби. Перекласти у миску. Влити олію, що залишилася, й обсмажити цибулю-порей. Додати перець, моркву і часник. Готувати, помішуючи 7 хв. З’єднати гриби, рис, обсмажені овочі і кріп. Приправити за смаком сіллю і перцем, перемішати.
На капустяний лист покласти начинку і загорнути у вигляді конверта.
Помістити голубці у неглибоку вогнетривку форму, залити сметаною.
Запікати до утворення рум’яної скоринки (приблизно 25 хв.).