Горіховий Спас,
смачні рецепти до святкового столу

Горіховий Спас завжди припадає на кінець літа – 29 серпня. Співпавши зі святом нового урожаю, цей день одержав у народі особливі назви: Горіховий Спас, Хлібний Спас, Третій Спас, Спас на полотнах, Спас на полотні.
Свою назву Горіховий Спас отримав у зв’язку з тим, що саме з цього дня заготовляли горіхи нового урожаю. Горіхи завжди вважалися ласощами, із них готували найрізноманітніші солодощі з медом і цукром.
Після вшанування Успіння Пресвятої Богородиці закінчувалися жнива. Вважалося, що до цього дня увесь урожай повинен бути не тільки зібраний, але і змолотий. Тому в народі Горіховий Спас називають ще й Хлібним Спасом, адже крім частувань із горіхів і меду у цей день пекли пироги з борошна нового урожаю. Ось чому одна з головних страв на Горіховий або Хлібний Спас – святковий коровай із нового хліба.
Чому Третій Спас називають полотняним Спасом?
Це пов’язано з тим, що до Горіхового Спасу селяни закінчували ткати і білити полотна, тепер їх можна було освятити у церкві і використовувати для виготовлення одягу.
Традиції на Горіховий Спас
На Горіховий Спас неодмінно сходіть до церкви помолитися й освятити кошик із літніми дарами: яблуками, виноградом, горіхами, медом і, звичайно ж, запашним хлібом. На святковому столі у кожному будинку обов’язково повинні бути мед, яблука, горіхи і свіжа випічка.
Рецепти на Горіховий Спас
У наші дні багато традицій та обрядів забуті, але ніхто не завадить відродити їх знову. У день Горіхового Спаса можна приготувати страви з використанням горіхів, напекти солодощів, запросити гостей і створити у своїй родині традиції святкувати Горіховий Спас.
Козинаки
- 500 г меду,
- 100 г цукру,
- 500 г очищених волоських горіхів.
Закип’ятити мед із цукром, всипати дрібно нарізані волоські горіхи. Варити на повільному вогні 15 хв. Гарячі козинаки викласти на тарілки, змочені холодною водою, розрівняти і охолодити. Потім злегка підігріти тарілки, зняти козинаки і нарізати плитками.
Горіхове печиво
- 1,5 скл. борошна,
- ½ скл. цукру,
- 50 г вершкового масла,
- 100 г волоських горіхів,
- 1 яйце,
- 1 ст. л. олії.
Волоські горіхи підсушити на сухій сковороді до рум’яності. Подрібнити. Розм’якшене вершкове масло розтерти з цукром і акуратно додати борошно, постійно помішуючи.
Додати у суміш яйце і подрібнені волоські горіхи.
Замісити тісто, зробити з нього кулю, загорнути у харчову плівку і покласти на годину у холодильник.
Після цього тісто розкатати у пласт товщиною 5 мм і фігурною формочкою вирізати печиво.
Розігріти духовку до 180 °С. Деко змастити олією і випікати печиво 15 хв.
Вийняти горіхове печиво з духовки, охолодити і подавати до столу.
Колечка горіхові
- 3 скл. борошна,
- ½ скл. подрібнених волоських горіхів, ½
- скл. цукру,
- півпачки вершкового масла,
- сіль – за смаком.
Борошно змішати з горіхами, цукром і розм’якшеним вершковим маслом. Замісити тісто. Сформувати невеликі колечка чи кренделі. Викласти їх на змащене маслом деко і випікати у духовці до готовності. Готові колечка можна посипати цукровою пудрою і ваніліном.
Яблука з горіхово-медовою начинкою
- 1 кг яблук,
- 250 г подрібнених горіхів,
- 200 г меду чи варення,
- 0,5 скл. борошна,
- по 1 ст. л. меленої кориці і цукру.
Вимиті яблука розрізати на половинки, вибрати з них насіннєву камеру, а місце, що звільнилося заповнити товченими горіхами, змішаними з медом або варенням. Ці половинки укласти на деко, обсипати борошном, перемішаним із корицею, і запекти у духовці.