Горобина – природний помічник в боротьбі з багатьма хворобами
Ця красуня – чудовий полівітамінний засіб, що використовується для лікування і профілактики авітамінозу. Крім вітамінів, ягоди горобини цінні комплексом гірких, кислих і дубильних речовин.
До складу ягід входять такі мінеральні речовини, як кальцій, магній, фосфор, залізо, йод. У великій кількості в плодах містяться вітаміни Р, С і групи В, а також каротин, пектин і натуральне органічне з’єднання з сильною антибактеріальною дією під назвою сорбінова кислота.
Ягоди горобини, зібрані в дикій природі, містять велику кількість парасорбінової кислоти, яка здатна викликати пошкодження нирок, шлунка, а також спровокувати ряд інших захворювань. Однак, після будь-якої термічної обробки (заморозки або нагрівання) ця кислота перетворюється в корисну сорбінову кислоту. Так що збирати і їсти ягоди горобини в сирому вигляді до настання перших заморозків не рекомендується.
Червона горобина абсолютно не боїться морозів: їй байдуже навіть температура в -50 градусів!
З давніх-давен наші предки горобиною лікували зір. Якщо хочете переконатися у правильності їх дій, кожен день протягом двох тижнів висмоктуйте сік із десяти ягід. Неодмінно відчуєте позитивний результат. Це лікування можна продовжити і далі.
Горобина також лікує печінку, кровоносні судини (зміцнює їх стінки і очищає від холестерину). Для цього готують такі ліки: 1 ст. л. ягід заварюють 1 скл. окропу, настоюють. Приймають по 0,5 скл. 2-3 рази на день.
Ця рослина ефективно лікує всі запальні процеси. Полегшує перебіг артрозу, знімає біль у суглобах. З цією метою можна робити відвари зі свіжих і сушених ягід. Беруть 1 ст. л. ягід на 1 скл. окропу, вживають по 1 ст. л. 4-5 разів на день.
Щоб позбутися хронічних ангін, потрібно протягом місяця щодня з’їдати по 3 ст. л. горобини, перетертої з цукром (у співвідношенні 1 : 2). А якщо болить горло, можна навіть пожувати свіжі ягоди.
Після сорока років як чоловікам, так і жінкам корисно пити горобинові настої. 2 ст. л. ягід заливають 0,5 л окропу, настоюють, поки не охолоне. П’ють чотири рази на день по 0,5 скл.
Сік горобини допомагає від маткових кровотеч або порушень місячних. Вживають його по 1 ст. л. на день. Також соком виводять бородавки.
Відвари з ягід, листочків і молодих гілочок цієї рослини добре допомагають при схудненні. 1 ст. л. сировини заливають 1 скл. окропу. Потім кип’ятять і п’ють протягом дня.
Червона горобина – має і свої протипоказання:
- при підвищеному згортанні крові, а також схильним до тромбофлебіту.
- при підвищеній кислотності шлункового соку, а також при гастриті і виразках шлунку.
- Не можна приймати горобину людям після інфаркту, інсульту і тим хто хворіє на ішемічну хворобу серця.
- Червону горобину не слід приймати під час вагітності. Ще наші предки з’ясували що горобина може не допустити вагітність.
Перед тим як застосувати будь-який рецепт, обов’язково порадьтеся з лікарем.
«Погляд часу» №43-2019