Гороховий суп із копченою грудинкою

На 5-6 літрів супу:
- яловичина – 500 г,
- горох – 200 г,
- цибуля – 1 шт.,
- морква – 1 шт.,
- картопля – 5 шт.,
- грудинка копчена – 200 г,
- сіль,
- зелень.
Горох замочити у мисці на ніч. Миску з горохом краще поставити у холодильник, щоб вода не забродила, інакше горох погано розвариться.
Яловичину опустити у воду, довести до кипіння, зняти піну, посолити. Засипати у каструлю з м’ясом горох і варити разом до готовності гороху.
Яловичину вийняти з бульйону, порізати на шматочки й опустити назад.
Копчену грудинку дрібно порізати й обсмажити на сковороді з олією. Цибулю і моркву очистити, подрібнити й обсмажити разом із грудинкою.
Картоплю очистити і дрібно порізати, опустити у бульйон із м’ясом і горохом, довести до кипіння.
Подрібнити зелень.
Висипати у бульйон піджарку з цибулі, моркви і грудинки. Варити все разом до готовності супу. Наприкінці варіння гороховий суп посолити, додати подрібнену зелень. Вимкнути вогонь, накрити кришкою і дати супу настоятися.