Готуємо у горщиках

Печінка, тушкована з грибами
- Печінка теляча (яловича) – 800 г,
- сметана – 1 скл.,
- цибуля – 2 шт.,
- гриби сушені – 5-6 шт.,
- цукор – 2 ч. л.,
- томат-пюре – 1-2 ст. л.,
- масло вершкове – 50 г,
- борошно – 1/2 скл.,
- сіль,
- перець мелений – за смаком.
Печінку нарізати невеликими шматочками, посипати сіллю, перцем, обваляти у борошні й обсмажити на вершковому маслі. При цьому після проколу виделкою зі шматка обсмаженої печінки повинен виділятися червоний сік. Гриби замочити, відварити, дрібно нарізати й обсмажити разом із нашаткованою цибулею.
Печінку разом із грибами та цибулею покласти у глиняні горщики, залити у кожен горщик 1/2 скл. грибного відвару, 1/2 скл. сметани, ложку томату-пюре і тушкувати до готовності печінки 15-20 хв. у духовці.
До печінки подати квашену капусту, солоні огірки, свіжий салат. У горщик можна покласти також смажені скибочки картоплі.
Печеня з м’ясом
- Яловичина – 650 г,
- картопля – 1-1/2 кг,
- вершкове масло – 4 ст. л.,
- ріпчаста цибуля – 2 головки,
- м’ясний бульйон – 3/4 скл.,
- сметана – 1 скл.,
- лавровий лист,
- сіль, перець,
- зелень петрушки і кріп – за смаком,
- сухе вино – 100 мл.
Картоплю нарізати кубиками і злегка обсмажити на олії. Ріпчасту цибулю нашаткувати кільцями й обсмажити на олії до золотистого кольору. Яловичину, нарізану невеликими шматочками, злегка обсмажити з усіх боків.
У глиняний горщик, чавунець або у каструлю покласти м’ясо, потім шар картоплі, зверху цибулю і посипати все сіллю, перцем. Покласти лавровий лист і влити бульйон.
Поставити печеня у духовку і тушкувати 30 хв. За 10 хв. до закінчення приготування налити у печеня сухе вино.
Готову страву перед подачею до столу залити сметаною і посипати подрібненою зеленню.
Курка з апельсинами
- Курка – 1 шт.,
- сік апельсина – 1/2 скл.,
- соєвий соус – 1/4 скл.,
- свіжий тертий імбир – 1 ст. л.,
- мелений духмяний перець – 1/2 ст. л.,
- коричневий цукор – 1 ст. л.,
- часник,
- сіль.
Курку натерти сіллю, перцем і подрібненим часником. Усередину покласти шматочки апельсина, очищеного від шкірки. Укласти курку у горщик. Натерти на тертці апельсинову цедру і посипати курку зверху. Додати сік апельсина, соєвий соус, тертий свіжий імбир, мелений духмяний перець і коричневий цукор.
Поставити горщик у холодну духовку і запікати 90 хв. при 230 °С. За 10 хв. до готовності зняти кришку, щоб отримати скоринку.
Палтус
- Палтус – 4 шм.,
- хлібна крихта – 1/2 скл.,
- свіжа петрушка – 2 ст. л.,
- часник – 2 зубчики,
- тертий пармезан – 4 ст. л.,
- сіль,
- перець – за смаком.
Змастити дно горщика маслом і додати палтуса. Змішати хлібну крихту, порізану свіжу петрушку, подрібнені зубчики часнику, тертий пармезан і приправити сіллю і перцем. Покласти суміш у горщик, залити рибу водою і запікати при 230 °С протягом 20-30 хв. Подавати з шматочками лимона.
М’ясо в омлеті
- Телятина – 700 г,
- цибулина,
- яйця – 8 шт.,
- молоко – 1/2 скл.
Телятину нарізати брусочками, посолити, обсмажити з цибулею до готовності. Яйця збити з молоком, посолити. Обсмажене м’ясо розкласти у горщики, залити омлетною сумішшю і запекти у духовці. Замість телятини можна використовувати яловичину.
Кукурудза
- Кукурудза – 4 качани,
- вершкове масло – 2 ст. л.,
- цукор – 1 ст. л.,
- сіль – за смаком.
Покласти качани кукурудзи у горщик, залити 1/4 скл. води і додати вершкове масло. Посипати цукром і сіллю. Накрити кришкою і запікати 30 хв. при температурі 220 °С.
Курка з рисом
- Курячий бульйон – 2 скл.,
- рис – 1 скл.,
- вершкове масло – 1 ст. л.,
- селера – 1 паличка,
- гриби – 100 г,
- куряче філе – 400 г,
- духмяний перець,
- консервований грибний крем-суп – 1 банка,
- зелений солодкий перець,
- консервований курячий суп із рисом – 1 банка,
- горішки кеш’ю.
Закип’ятити курячий бульйон, додати рис і відразу ж зменшити вогонь. Варити 20 хв. до готовності рису. Розтопити вершкове масло у сковороді, обсмажити порізану паличку селери, гриби і зелений солодкий перець протягом 5 хв. Змішати у горщику рис, смажені овочі, подрібнене куряче філе, перець. Додати консервований грибний крем-суп, банку консервованого курячого супу з рисом. Запікати 45 хв. при 200 °С. Потім посипати горішками кеш’ю і запікати ще 15 хв., не накриваючи кришкою.
Яловичина з цибулею
- Яловичина – 500 г,
- цибуля – 1-2 головки,
- сіль,
- м’ясний бульйон,
- сіль,
- перець горошком,
- лавровий лист – за смаком.
Яловичину нарізати шматками, посипати сіллю й обсмажити до утворення рум’яної скоринки. У горщик покласти шар шинкованої пасерованої цибулі, на них – шматки обсмаженого м’яса, зверху – ще один шар цибулі. Таким чином покласти 2-3 ряди. Потім залити м’ясним бульйоном. Додати сіль, перець горошком, лавровий лист і у закритому горщику тушкувати до повної готовності.
Сповіщення: Свинина, запечена в горщику | Газета "Уют"