Готуємо у горщиках

Готуємо у горщиках
Готуємо у горщиках

Печінка, тушкована з грибами

  • Печінка теляча (яловича) – 800 г,
  • сметана – 1 скл.,
  • цибуля – 2 шт.,
  • гриби сушені – 5-6 шт.,
  • цукор – 2 ч. л.,
  • томат-пюре – 1-2 ст. л.,
  • масло вершкове – 50 г,
  • борошно – 1/2 скл.,
  • сіль,
  • перець мелений – за смаком.

Готуємо у горщиках

Печінку нарізати невеликими шматочками, посипати сіллю, перцем, обваляти у борошні й обсмажити на вершковому маслі. При цьому після проколу виделкою зі шматка обсмаженої печінки повинен виділятися червоний сік. Гриби замочити, відварити, дрібно нарізати й обсмажити разом із нашаткованою цибулею.

Печінку разом із грибами та цибулею покласти у глиняні горщики, залити у кожен горщик 1/2 скл. грибного відвару, 1/2 скл. сметани, ложку томату-пюре і тушкувати до готовності печінки 15-20 хв. у духовці.

До печінки подати квашену капусту, солоні огірки, свіжий салат. У горщик можна покласти також смажені скибочки картоплі.

Печеня з м’ясом

  • Яловичина – 650 г,
  • картопля – 1-1/2 кг,
  • вершкове масло – 4 ст. л.,
  • ріпчаста цибуля – 2 головки,
  • м’ясний бульйон – 3/4 скл.,
  • сметана – 1 скл.,
  • лавровий лист,
  • сіль, перець,
  • зелень петрушки і кріп – за смаком,
  • сухе вино – 100 мл.

Готуємо у горщиках

Картоплю нарізати кубиками і злегка обсмажити на олії. Ріпчасту цибулю нашаткувати кільцями й обсмажити на олії до золотистого кольору. Яловичину, нарізану невеликими шматочками, злегка обсмажити з усіх боків.

У глиняний горщик, чавунець або у каструлю покласти м’ясо, потім шар картоплі, зверху цибулю і посипати все сіллю, перцем. Покласти лавровий лист і влити бульйон.

Поставити печеня у духовку і тушкувати 30 хв. За 10 хв. до закінчення приготування налити у печеня сухе вино.

Готову страву перед подачею до столу залити сметаною і посипати подрібненою зеленню.

Курка з апельсинами

  • Курка – 1 шт.,
  • сік апельсина – 1/2 скл.,
  • соєвий соус – 1/4 скл.,
  • свіжий тертий імбир – 1 ст. л.,
  • мелений духмяний перець – 1/2 ст. л.,
  • коричневий цукор – 1 ст. л.,
  • часник,
  • сіль.  

Курку натерти сіллю, перцем і подрібненим часником. Усередину покласти шматочки апельсина, очищеного від шкірки. Укласти курку у горщик. Натерти на тертці апельсинову цедру і посипати курку зверху. Додати сік апельсина, соєвий соус, тертий свіжий імбир, мелений духмяний перець і коричневий цукор.

Поставити горщик у холодну духовку і запікати 90 хв. при 230 °С. За 10 хв. до готовності зняти кришку, щоб отримати скоринку.

Палтус

  • Палтус – 4 шм.,
  • хлібна крихта – 1/2  скл.,
  • свіжа петрушка – 2 ст. л.,
  • часник – 2 зубчики,
  • тертий пармезан – 4 ст. л.,
  • сіль,
  • перець – за смаком.

Готуємо у горщиках

Змастити дно горщика маслом і додати палтуса. Змішати хлібну крихту, порізану свіжу петрушку, подрібнені зубчики часнику, тертий пармезан і приправити сіллю і перцем. Покласти суміш у горщик, залити рибу водою і запікати при 230 °С протягом 20-30 хв. Подавати з шматочками лимона.

М’ясо в омлеті

  • Телятина – 700 г,
  • цибулина,
  • яйця – 8 шт.,
  • молоко – 1/2 скл.

Готуємо у горщиках

Телятину нарізати брусочками, посолити, обсмажити з цибулею до готовності. Яйця збити з молоком, посолити. Обсмажене м’ясо розкласти у горщики, залити омлетною сумішшю і запекти у духовці. Замість телятини можна використовувати яловичину.

Кукурудза

  • Кукурудза – 4 качани,
  • вершкове масло – 2 ст. л.,
  • цукор – 1 ст. л.,
  • сіль – за смаком.

Готуємо у горщиках

Покласти качани кукурудзи у горщик, залити 1/4 скл. води і додати вершкове масло. Посипати цукром і сіллю. Накрити кришкою і запікати 30 хв. при температурі 220 °С.

Курка з рисом

  • Курячий бульйон – 2 скл.,
  • рис – 1 скл.,
  • вершкове масло – 1 ст. л.,
  • селера – 1 паличка,
  • гриби – 100 г,
  • куряче філе – 400 г,
  • духмяний перець,
  • консервований грибний крем-суп – 1 банка,
  • зелений солодкий перець,
  • консервований курячий суп із рисом – 1 банка,
  • горішки кеш’ю.

Готуємо у горщиках

Закип’ятити курячий бульйон, додати рис і відразу ж зменшити вогонь. Варити 20 хв. до готовності рису. Розтопити вершкове масло у сковороді, обсмажити порізану паличку селери, гриби і зелений солодкий перець протягом 5 хв. Змішати у горщику рис, смажені овочі, подрібнене куряче філе, перець. Додати консервований грибний крем-суп, банку консервованого курячого супу з рисом. Запікати 45 хв. при 200 °С. Потім посипати горішками кеш’ю і запікати ще 15 хв., не накриваючи кришкою.

Яловичина з цибулею

  • Яловичина – 500 г,
  • цибуля – 1-2 головки,
  • сіль,
  • м’ясний бульйон,
  • сіль,
  • перець горошком,
  • лавровий лист – за смаком.

Яловичину нарізати шматками, посипати сіллю й обсмажити до утворення рум’яної скоринки. У горщик покласти шар шинкованої пасерованої цибулі, на них – шматки обсмаженого м’яса, зверху – ще один шар цибулі. Таким чином покласти 2-3 ряди. Потім залити м’ясним бульйоном. Додати сіль, перець горошком, лавровий лист і у закритому горщику тушкувати до повної готовності.

Газета "Уют"Газета "Погляд часу"Газета "Задавака"

FacebookTwitterPinterestViber

1 коментар до “Готуємо у горщиках

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *