Грейпфрут корисний не завжди

Грейпфрут корисний не завжди
Грейпфрут корисний не завжди

У помірних кількостях цитрусовий плід грейпфрут (від англ. «виноград» і «фрукт») сприяє травленню. Наявні у ньому речовини водночас прискорюють просування їжі, сприяють очищенню кишківника, активізують роботу печінки й опосередковано покращують жировий обмін.

З іншого боку, деякі речовини, що містяться у грейпфруті, зокрема флаваноїди (бергамотин, нарингенін та ін.), а також фуранокумарини, гальмують нормальні процеси у печінці, нирках, кишківнику з розщеплення й виведення з організму шкідливих для нього речовин – ксенобіотиків (від грец. «чужий» і «життя»). Крім того, затримують засвоєння й утилізацію продуктів розпаду деяких ліків, внаслідок чого підвищують їхню концентрацію у крові до небезпечного рівня, перешкоджаючи лікувальній дії. Тому грейпфрут не радять споживати під час терапевтичних курсів такими групами препаратів, як транквілізатори, антидепресанти, антибіотики, статини (знижують рівень холестерину), знеболювальні, протиалергічні, а також медикаменти для лікування серця та судин, як-от: аміодарон, апіксабан, дронедарон, фелодипін, тікагрелор. Протипоказаний грейпфрут і в разі прийому протиракових засобів, контрацептивів, антиепілептичних препаратів, антацидів (знижують секреторну роботу шлунка). 

FacebookTwitterPinterest

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *